Restaurants i cooperatives reivindiquen els productes de proximitat

per: Jordi Olària Gras

Una campanya impulsada per Coopcamp aplega una desena d’establiments de restauració per mostrar l’impacte d’allò que comprem segons el seu origen

Els productes de proximitat i la multitud d’impactes que té consumir-lo són els protagonistes d’una nova campanya gastronòmica encetada per Coopcamp. Aquest ateneu aplega una vintena de cooperatives que, entre altres fronts i sectors, es dediquen també a la producció agrícola i ramadera. Més enllà de cada productor en concret, posen l’accent en la necessitat que, a les cases, es consumeixi de quilòmetre zero.

La tècnica de Coopcamp Annaïs Sastre explica que “creiem que és molt important promoure el consum de productes de proximitat perquè hi hagi economies locals, arrelament, persones vivint als pobles i que la pagesia pugui viure de la seva feina”. En la mateixa línia, Carme Pagès, de la cooperativa El Brot, defensa “acabar menjant tota una sèrie de productes o ingredients que facin que tot el que arribi a la taula ens porti, d’alguna manera, a dir-nos on vivim i com som”.

Les estovalles comparen el consum de producció local, a l’esquerra, amb la de processats, a la dreta

Una desena de bars i restaurants reivindiquen els productes de proximitat

Aquesta reivindicació la faran a través d’una desena de bars i restaurants, gairebé tots del Baix Camp. S’hi distribuiran estovalles de paper amb diagrames i missatges sobre l’impacte del consum de productes de proximitat en la salut de les persones i en l’economia i la vida en general del món local comparant-ho, a més, amb el consum de productes processats o produïts lluny d’aquí. Els establiments implicats són els que ja practiquen aquesta filosofia, com reivindica Puri Esteve, del restaurant La Montoliva.

“Cap perfectament en un menú diari fer servir productes frescos, de temporada i locals“, sentencia. Insisteix que és viable, en un restaurant, aplicar la filosofia de “portar el paisatge al plat”, en aquest cas, amb “el menú diari de 16,50 euros amb un primer plat, un segon plat, unes postres i beguda”.

La campanya ‘Cuinem el canvi’ vol posar en relleu les varietats autòctones

El pastor de La Segalla Pere Artigas exposa que “vivim en un país en el qual la cuina i la gastronomia han sigut sempre el centre de moltes coses, de la vida social i de tot, i s’està perdent”. Alerta, per exemple, “unes poques varietats han ocupat el planeta sencer i no són resistents als canvis”. “Estem en temps de canvis i ara és un moment de dir, «hòstia, tot allò que teníem allà darrere potser aguantava la sequera, potser aguantava el no sé què…».

La presentació de la campanya ‘Cuinem el canvi’ s’ha fet a través d’un menú complet a base de productes de proximitat de la mà de la mestra de cuina Mariona Quadrada. Ella mateixa reivindica que “la sobirania alimentària és això, és viure del que tens a prop”. La iniciativa de Coopcamp comença en temporada d’estiu al Baix Camp, però amb la intenció de replicar-la a altres comarques del Camp de Tarragona les pròximes estacions.

Els productes de proximitat tenen un impacte directe en el futur del país

Més enllà de les decisions dels consumidors i els restauradors, el teixit productiu que hi ha darrere d’aquesta filosofia també reclama implicació per part de l’administració. No en forma d’ajuts econòmics, que ja existeixen, sinó de polítiques que els converteixin en prescindibles. Artigas exposa que “estem en un context en el qual s’està perdent el món rural, i el mantenim a base d’ajudes, però no tenim ganes de viure d’ajudes, ens agradaria viure del producte!“, exclama.

Critica, de fet, que “per una banda, estem injectant diners en un sector que es desmunta, i per l’altra, estem permetent que arribin aliments d’altres llocs que no compleixen els mateixos requisits que els d’aquí, o fins i tot que aquí es produeixin amb sistemes que no respecten ni les persones ni el territori”. La manca de consum de proximitat pot implicar, de fet, la pèrdua de varietats locals que donen sentit i forma a la cultura gastronòmica de casa nostra.

Ho té clar Quadrada, que explica que “tenim un menjar a disposició molt globalitzat, no només en el sentit que una cosa es fa a la quinta forca arriba aquí, sinó que hi ha una homogeneïtzació del gust“. “Ens hem posat una bena als ulls amb productes que no tenen res a veure amb el nostre paisatge i la nostra proximitat i, per tant, el sentit del gust està capat“, lamenta.

“El més revolucionari que es pot fer des de casa és cuinar”

I més enllà del vessant cultural i històric, la pèrdua d’aquest sector primari, amb l’abandonament dels camps com a conseqüència, és un problema per a tot el territori. Per exemple, a l’hora de combatre els incendis a través de la prevenció. Ho posa de manifest el pagès de Can Verdet Jordi Cardona, “els incendis diuen que s’apaguen a l’hivern, però també s’apaguen cada dia, dues o tres vegades, quan mengem i decidim d’on ve el que mengem”.

Cardona sentencia que, de fet, “el més revolucionari que es pot fer des de casa és cuinar”. També ho defensa Pere Artigas, que posa en relleu que “el sector primari és el que està cuidant el paisatge; ens hem de preocupar del que tenim a taula perquè condicionarà quin paisatge tindrem al voltant”. “Jo soc pastor, tenim un ramat de cabres, fem formatges, fem carn de cabrit, i pasturem cada dia; hi ha una parcel·leta d’aquest territori s’està gestionant a través del nostre ramat”, conclou.

RELACIONATS