Unió de Pagesos acusa la Llotja de Reus de pactar els preus de la fruita seca

per: Paula Jansà

Unió de Pagesos apunten que els operadors d’aquest ens comercial pacten els preus, sempre a la baixa. És per això que reclamen una figura legal que s’encarregui de recollir aquestes operacions.

El fet que l’estiu passat el territori passés per una situació crítica per la sequera, ha provocat que enguany els arbres ho pateixin i ho tradueixin en collites molt minses. Amb aquesta tendència, la lògica seria que els preus anessin a l’alça, però lluny d’això, les cotitzacions de la Llotja de Reus pràcticament no han variat des de fa anys. Aquesta és la situació que denuncia, un cop més, Unió de Pagesos, que ha decidit no assistir a les reunions que aquest dilluns i aquest dimarts s’estan duent a terme a l’organisme comercial sobre el mercat de l’avellana, l’ametlla i la garrofa. El sindicat denuncia opacitat, ja que no hi ha cap document on quedin reflectides les operacions de compravenda i acusa els operadors de pactar els preus del mercat de la fruita seca.

A tall d’exemple, i si parlem de l’avellana, Unió de Pagesos denuncia que les cotitzacions de la Llotja de Reus se situen entorn dels 2 euros la lliura quan haurien de cotitzar-se, com a mínim a dos euros i mig, segons la relació de l’oferta i la demanda d’avellana a l’Estat espanyol. Un preu que diuen, després s’arriba a multiplicar per 4 en la venda al consumidor final, és a dir, als supermercats. El que xoca al sindicat és la diferència de preu que hi ha entre el que paguem els consumidors i el que ells cobren.

Si mirem les gràfiques, al llarg dels últims anys, la Llotja de Reus, representada en color blau gairebé no modifica el preu, mentre que en altres mercats internacionals, com són Turquia o Itàlia aquests oscil·len. Una situació que també es repeteix en el cas de l’ametlla, on denuncien que la Llotja de Reus sempre dona el preu més econòmic o en el cas de la garrofa.

Demanen una figura legal que reculli les operacions

Amb tot, i tenint en compte aquesta situació, demanen que la Llotja de Reus habiliti una figura legal que s’encarregui de recollir totes les operacions de compravenda, així com més implicació per part de l’Administració catalana perquè habiliti fórmules de control en les operacions mercantils i que el full de cotitzacions setmanal sigui veraç i hi quedin registrades totes les transaccions.

La Llotja de Reus desmenteix a Unió de Pagesos

Respecte a aquestes acusacions, la Llotja de Reus ha respost. L’ens comercial assegura que en cap cas es fixen els preus, sinó que només s’informa i es dona fe de les cotitzacions que els operadors o informadors que representen aquell mercat han traslladat als tècnics i que, aplicant el procediment reglamentari, traslladen el preu mínim de referència del que és en origen, al camp.

Fil de notícies

AGENDA

15 de Setembre

RELACIONATS