El sindicat pagès assegura que s’ha creat una “falsa crisi”, on el preu de l’oli no es correspon amb la situació dels pagesos i els camps a la demarcació de Tarragona després de la sequera
La campanya de l’oli d’aquest passat 2024 ha estat la tercera en què no s’ha pogut collir oliva amb normalitat. Al Baix Camp i al Priorat, ha estat per sota del 25%, amb un punt negre: la zona de regadiu del pantà de Riudecanyes, on la producció ha estat nul·la. A les Terres de l’Ebre també ha estat molt per sota de l’habitual: en algunes zones no ha superat el 10% respecte un any normal.
Ara, Unió de Pagesos ha denunciat que amb aquesta baixada de producció, s’hi suma un segon problema: el preu de l’oli. En els darrers anys, experts i treballadors del sector explicaven que el desequilibri entre oferta i demanda i les males collites han provocat un augment en el preu de l’oli, encara que aquest 2024 s’hagi mantingut en 10 euros el litre.
“Una falsa crisi en el preu de l’oli”
El sindicat pagès ha denunciat que les grans empreses han manipulat el mercat per a jugar amb el preu de l’oli. Expliquen que s’ha creat una “falsa crisi” per culpa de l’especulació. El preu de l’oli va augmentar molt ara fa poc més d’un any, i en aquesta campanya encara s’ha mantingut vora els 50 euros la garrafa de 5 litres.
L’expectativa d’una gran collita en altres parts d’Espanya, com per exemple a Andalusia (comunitat gran productora d’oliva), entre altres factors, està provocant una desestabilització en el preu al mercat. Això implica que es vengui ràpidament i generi un descens general del preu en origen, en molts casos per operacions especulatives que provoquen un descens general del preu, fins i tot per sota els costos de producció.
Representants d’Unió de Pagesos han expressat que les grans empreses són les que pressionen per a baixar el preu, però que ells lluiten per a mantenir-lo i que els preus per als pagesos siguin justos. El sindicat ha passat comptes: asseguren que el preu de l’oli d’oliva hauria d’estar en 8 euros el litre en origen, és a dir, el que s’hauria de pagar al pagès després tenint en compte tot el procés i el marge de beneficis que creuen just per a ells. Ara mateix, el preu en origen se situa al voltant dels 3 euros.
En aquest sentit, han apuntat que els costos de producció s’han doblat. A tall d’exemple, en aquesta darrera collita, les olives que s’han arreplegat no han estat tan productives com en les darreres: mentre en altres temporades, de cada 100 kg d’olives se n’extreien 20 litres d’oli, aquest passat 2024 només se n’han pogut aprofitar 10 litres.
A aquesta problemàtica se li suma la qüestió cinegètica. Unió de Pagesos denuncia la gran plaga de cabirols, senglars, conills i estornells que malmeten la collita d’olives. Sobretot, aquesta darrera espècie ha esdevingut un gran problema en els últims mesos. Segons dades del sindicat, els estornells s’han arribat a cruspir entre un 20 i un 50% de les olives en algunes plantacions de les Terres de l’Ebre.
Més transparència
Per aquest motiu, i davant el greu problema econòmic en què es troba el sector pagès després de l’episodi de sequera, demanen al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que l’índex de preu de l’oli d’oliva sigui més transparent i s’adapti més a la realitat del sector.
Com a referència en l’evolució del preu de l’oli, tot i no ser un registre oficial, es pren el Sistema POOLred, que registra les vendes d’oli d’oliva a granel a Espanya, les quals defineixen la seva cotització en funció del tipus d’oli. Durant el període del 7 al 19 de desembre de 2024, el preu de l’oli d’oliva va evolucionar des dels 4,90 €/kg a menys de 4€/kg, un descens de més del 18% en poc temps. En aquest sentit, cal millorar l’objectivitat i la transparència per evitar distorsió en el mercat.
D’altra banda, el sindicat exigeix a l’Administració que l’ajut de la sequera quedi exempta de tributació a l’IRPF.