El Festival Mar i Muntanya ha connectat 6 xefs cambrilencs amb 6 xefs aranesos per dialogar sobre la cuina de producte
Catalunya és rica en gastronomia, tant de mar, representada pel peix, com de muntanya, elaborada amb carn. De fet, enguany Catalunya és capital mundial de la Gastronomia, una oportunitat perfecta perquè els xefs del país es trobin i donin el millor de si mateixos, però també de les seves fusions.
És el cas de l’aliança que s’ha generat entre Cambrils i la Vall d’Aran, amb el primer Festival Mar i Muntanya. La iniciativa ha connectat 6 xefs cambrilencs amb 6 xefs aranesos per dialogar sobre la cuina de producte i donar a conèixer la gastronomia catalana.
Es tracta d’una unió que, a ulls de l’alcalde Oliver Klein, “respon als moviments naturals dels catalans, al llarg de les diferents èpoques de l’any”. És habitual que els cambrilencs vagin cap a la muntanya, a l’hivern, però també que els aranesos baixin a estiuejar a les nostres platges.
D’aquesta manera, del 15 al 30 d’octubre els restaurants de la vila marinera oferiran als clients el plat estrella de la seva parella aranesa i una proposta de mar i muntanya que s’ha creat conjuntament. La fórmula es repetirà a l’inrevés, de l’1 al 15 de desembre, a la Vall d’Aran.
“L’experiència ha estat un espectacle”
Un exemple és la parella formada pel Llorenç Blasco, del Restaurant Denver de Cambrils, i la Montse Solà, de Casa Turnay. El plat cambrilenc són unes ortigues de mar i foie, el plat aranès són uns canelons de boletus i foie i el plat comú són uns calamars amb peus de porc.
Blasco exposa que “l’experiència ha estat un espectacle”, que “es tracta d’un repte agradable, donat que les dues cuines treballen amb aliments d’alta qualitat”. Solà, per la seva banda, explica que, malgrat que no estan acostumats a treballar la cuina de peix, “la bona sintonia amb l’equip del Denver els ha fet la feina fàcil”.
Es tracta d’una aliança que feia temps que es cuinava a foc lent i que, de segur, donarà pas a projectes similars. A banda, hi ha restaurants cambrilencs que ja han ideat nous plats, arran de l’experiència viscuda amb els xefs aranesos.
Les 6 propostes gastronòmiques inèdites
- Rubén Campos (Rincón de Diego, Cambrils) i Josep Gregorio (El Portalet, Bossòst) – Llobarro amb carabassa, safrà, cumquat i mandonguilles de sépia i botifarra negra
- Sergi Palacín (Hiu, Cambrils) i César Mory (És Arraïtzes, Garòs) – Cebiche “perú-thai” de cérvol i gamba
- Xavi Martí (Casa Macarrilla 1966, Cambrils) i Marc Nus (Era Coquèla, Vielha) – Moll de l’os de vedella amb gamba blanca de Cambrils
- Llorenç Blasco (Denver, Cambrils) i Montse Solà (Casa Turnay, Escuñau) – Calamar amb peus de porc
- Damià Capafonts (Cal Tendre, Cambrils) i Pere Graupera (Casa Irene, Arties) – Conill farcit de caragols amb llom de rap i suc del seu rostit
- Joan Llaberia (L’Original, Cambrils) i Pere Tenllado (Casa Rufus, Gessa) – Caneló de cua de toro amb escamarlans
Tota la informació es pot trobar a festivalmarimuntanya.com