Últimes notícies:

Nou pla de protecció lumínica i acústica al Parc Natural de la Serra de Montsant

per: Mireia Jansà Mata

Es tracta de la renovació del pla que es va tirar endavant l’any 2018 i s’ha presentat juntament amb l’anunci de nous ajuts per part d’Acció Climàtica destinats a l’adequació de l’enllumenat exterior

El Montsant va ser el primer espai natural català amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica, l’any 2018. El 2021 l’àrea protegida es va ampliar fins a 32 municipis, convertint el Priorat, en l’única comarca de Catalunya a quedar totalment inclosa en un projecte de protecció d’aquests i aconseguint també el distintiu de destinació Starlight.

Ara, a través d’un procés participatiu amb la ciutadania de la comarca, s’ha renovat el Pla Específic de protecció lumínica i acústica, un document que recull diverses mesures per regular les activitats que poden afectar el cel fosc i el silenci de la Serra de Montsant.

El resultat s’ha plasmat en 17 accions a realitzar des d’ara fins al 2030. Algunes d’aquestes mesures se centren en la divulgació i foment del cel fosc i silenciós i d’altres contemplen la reducció del soroll, com limitacions al pas de vehicles en determinades zones d’especial protecció o la regulació per les activitats sorolloses i multitudinàries que poden representar impactes importants.

Nous ajuts per a la protecció lumínica

La presentació d’aquest nou Pla Específic s’ha dut a terme a la Morera de Montsant, seu del Parc Natural, amb la presència d’alcaldes de la comarca que han recollit el certificat de protecció. Tot plegat també ha servit per anunciar que des de la Conselleria d’Acció Climàtica s’invertiran 427.000 euros per continuar amb les línies d’ajuts per tal que els ajuntaments puguin adequar la il·luminació exterior dels municipis acord amb el model de protecció lumínica.

Com a novetat també ha destacat que per a l’any 2025 es preveu crear una línia d’ajuts específica per a la millora de la il·luminació exterior dels establiments d’activitats econòmiques privades, com poden ser cellers, càmpings, granges, o establiments rurals.

Els ajuts formen part d’un projecte de reducció de l’impacte ambiental de l’enllumenat exterior a les zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica de tot Catalunya, finançat a través del Fons Climàtic de la Generalitat, amb una dotació pressupostària superior als 9 milions d’euros. Aquest fons prové del 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i del 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Fins ara, el Departament d’Acció Climàtica ha protegit envers la contaminació lumínica 74 municipis de tot Catalunya que suposen més del 15% del total de la superfície del país i disposen d’una regulació específica per assolir un servei d’enllumenat de qualitat lumínica amb reducció del consum energètic, baixa emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i, sobretot, mínima contaminació lumínica.

AGENDA

15 de Setembre

RELACIONATS