Últimes notícies:

Així arriba INNOVA al primer judici de la macrocausa

El cas acumula 12 anys d’instrucció

El primer judici del cas INNOVA obre la porta a tancar més de 12 anys d’instrucció judicial i una quinzena de peces obertes, algunes d’elles ja arxivades. El judici que ha d’arrencar de forma imminent investiga la contractació de l’arquitecte Jorge Batesteza per les obres del nou Hospital Sant Joan de Reus i també la de l’exdirector del CATSalut Carles Manté. Repassem aquesta i la resta de peces en el següent informe:

Peça principal

El judici d’aquest mes de maig abasta dues peces, la principal i la número dos, que el jutge va decidir agrupar per estalvi processal, ja que considerava que eren peces bessones. Segons el jutge instructor, Carles Manté Jorge Batesteza haurien cobrat diners per fer feines que no haurien estat acreditades. Batesteza hauria cobrat 390.000 euros, tot i que també es va contractar una empresa seva per valor de 100.000 euros per fiscalitzar-lo. Així doncs, el jutge sempre s’ha preguntat si Batesteza cobrava per supervisar-se a si mateix. En el cas de Carles Manté, s’investiga el pagament de 720.000 euros. A la causa també hi ha l’exdirector general d’INNOVA, Josep Prat, així com l’exalcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez i altres investigats relacionats amb el holding. 

Josep Prat, Carles Manté i Jorge Batesteza | Canal Reus

Cas Shirota

La peça número 1 fa referència a la constitució d’una empresa d’investigació en nutrició i salut ubicada al Tecnoparc, Shirota Funtional Foods. En aquest cas s’investiga un aval públic de 3 milions d’euros. El Tribunal de Cuentas va expulsar els investigats i ara queda dirimir què passa amb la branca penal. Hi ha investigats tots els regidors que formaven part de la Junta General d’INNOVA, i que van aprovar l’aval. Han queda fora de la investigació els responsables de La Morella Nuts, la URV, el Tecnoparc i altres. La instrucció d’aquesta peça també està tancada. 

Les pròtesis de Traiber

Les peces quatre i quinze fan referència a l’empresa reusenca Traiber, que hauria col·locat pròtesis defectuoses a centenars de pacients. El jutge havia arribat a investigar una seixantena de metges, alguns d’ells morts, però finalment van quedar desimputats. En aquest cas també s’investigava presumptes tractes de favor de dos regidors vers l’empresa. Aquesta causa també va quedar arxivada. 

Ambulebre i el CAR de Vila-seca

El cas INNOVA estenia tentacles a altres municipis, més enllà de Reus. La peça set investiga diversos contractes de transport sanitari a través de l’empresa Ambulàncies Baix Ebre, Ambulebre. El jutge creu que aquests contractes s’havien adjudicat a dit i que hi podria haver pagaments del seu propietari al hòlding INNOVA. La peça vuit investigava si la contractació per part de Vila-seca de Jorge Batesteza per construir un Centre d’Atenció Primària al municipi del tarragonès també havia comportat irregularitats. La peça també va quedar arxivada. 

La resta de peces

L’any 2015 la Guàrdia Civil va escorcollar diverses instal·lacions de Reus Esport i Lleure, així com de Fomento de Construcciones i Contratas. Aquestes peces són l’11 i la 14 i investiguen subvencions al Club de Futbol Reus Deportiu, i també el contracte de la brossa de Reus de finals de la primera dècada dels 2000. Peces com la 3 i les 5 fan referència a qüestions tècniques vinculades a Josep Prat, com la contractació de personal a INNOVA o les pressumptes incompatibilitats de càrrecs de l’exdirector del hòlding. Les peces 6 i 13 estan arxivades i feien referència a unes notes trobades durant els escorcolls a les propietats de Carles Manté amb les quals hauria pressionat l’Ajuntament de Reus. També està arxivada la que fa referència a la construcció d’un centre logístic de supermercat al Tecnoparc. La peça 10 també investigava si la generalitat havia pagat la defensa d’alguns dels investigats del cas INNOVA. Les peces 9 i 12 continuen sent secretes.  

AGENDA

RELACIONATS