La consulta d’ERC divideix el Camp de Tarragona

per: Jordi Olària Gras

A diferència d’altres zones, a la Catalunya sud no s’han publicat manifestos d’electes sobre la consulta d’ERC

La consulta d’ERC ha de decidir si el partit investeix el socialista Salvador Illa

ACTUALITZACIÓ 19.30 h.

Esquerra Republicana ha fet públics els resultats de la consulta d’ERC a escala catalana. Amb un resultat ajustat, el 53,5% de la militància que hi ha participat (vora un 80% segons ha anunciat el partit) ha donat suport al pacte amb el PSC perquè els republicans donin suport a la investidura de Salvador Illa.

El 44,8% dels vots s’han oposat a l’acord, i l’1,7% restant ha votat en blanc. Durant la compareixença de premsa a la seu nacional del partit, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha exposat que la consulta d’ERC és un pas més d’un procés intern.

Aquest procés hauria començat, ha dit, arran de les eleccions catalanes, i ha de culminar amb el congrés nacional del partit previst pel 30 de novembre. Un congrés que podria servir per renovar la cúpula del partit.

NOTÍCIA ORIGINAL

Els càrrecs electes i de partit del Baix Camp eviten, en general, pronunciar-se sobre la consulta d’ERC. Al Vallès o a la regió de Lleida hi ha hagut manifestos a favor i en contra de l’acord per investir el candidat del PSC, Salvador Illa, president de la Generalitat. A la Catalunya sud han sigut menys les veus que han pres un posicionament públic.

La cap de files republicana a Reus, Noemí Llauradó, que també és membre de l’executiva nacional, defensa el sí de portes endins, però evitar fer-ne un posicionament públic. Qui sí que l’ha fet és l’home fort d’ERC a les Terres de l’Ebre, l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs, que ha signat el manifest d’alcaldes a favor del pacte.

Al cantó oposat s’hi troba l’excap de les files republicanes a Tarragona, Pau Ricomà, que s’ha oposat públicament a l’acord sobre el qual pregunta la consulta d’ERC. L’alcalde de Riudoms, Ricard Gili, opta per no prendre partit de cara enfora, com tampoc no se sap si ho fa Camí Mendoza des de Cambrils.

La consulta d’ERC s’ha abordat des de les assemblees locals

Pel que fa a la militància, fonts del partit apunten que el resultat de la votació és incert. Amb tot, des de l’estructura local del partit posen en relleu el fet mateix de celebrar la consulta d’ERC. El president de l’executiva reusenca, Enric Fogàs, subratlla els debats que s’han fet per abordar la qüestió a escala local, territorial i nacional.

Uns espais que considera que reforcen el pes de la militància a la formació política. Igualment, reclama que, siguin quin sigui el resultat final, tot el partit el prengui com a seu i el defensi. L’hemeroteca dels anys del procés no faciliten que els partidaris del pacte convencin els detractors.

Un exercici que, en algunes assemblees locals, s’ha fet intensament apel·lant el potencial de les mesures acordades amb el partit socialista català. Sigui com sigui, els dubtes han de quedar resolts aquest mateix divendres al vespre, quan l’executiva nacional d’Esquerra Republicana anuncïi el resultat de la consulta a dos quarts de vuit del vespre.

AGENDA

28 de Setembre

15 de Setembre

RELACIONATS