Els anticapitalistes han presentat més de 40 aportacions i esmenes a un text que, quan s’aprovi, denuncien que no es podrà desplegar íntegrament fins al 2031

El Grup Municipal de la CUP ha presentat més de 40 aportacions i esmenes al redactat inicial de la nova ordenança del Servei de Neteja Viària i Recollida, Transport i Prevenció de Residus. Es tracta d’un text que es troba en fases primerenques i que podria aprovar-se al llarg dels mesos vinents de forma definitiva.
Els anticapitalistes critiquen que l’actual contracte de la brossa impedeix el desplegament de tot el que es recollirà a l’ordenança fins al 2031. Amb tot, votaran a favor del text perquè, segons diuen, el govern els ha donat la raó.
Crítiques al redactat inicial
Els cupaires consideren que el text és “poc ambiciós” i fins i tot diuen que no compleix amb els “requisits que marca la Unió Europea“. Segons Mònica Pàmies, la portaveu del Grup Municipal de la CUP a Reus, “cal minimitzar en el màxim possible el residu generat. I parlar de Transformació més que d’Eliminació. Perquè queda clar que molts residus no s’eliminen i sembla que vulguin promoure la incineració, quan aquest sistema també contamina (no visiblement) l’aire i acabem respirant totes la brossa mal gestionada”.
Pàmies posa el focus a SIRUSA, l’empresa d’incineració de residus que considera que hauria d’anar reduïnt la seva activitat. Per contra, diuen que la mala gestió de la brossa està incrementant aquesta activitat, i que tot plegat acaba repercutint en la salut de la ciutadania: “És el que respirem“, diu.
La CUP demana que es mantingui informada la ciutadania sobre què pot anar a cadascun dels contenidors i que s’evitin multes injustes fent ús de sistemes de telemetria que permetin identificar qui no recicla correctament. Mònica Pàmies també demana que la taxa d’escombraries sigui “real” i que no vagi en funció dels metres quadrats de l’habitatge sinó de la voluntat real de reciclar.