Últimes notícies:

L’Ajuntament de Reus tanca el 2023 amb un superàvit d’1,75 milions d’euros

per: Marc Càmara

El regidor d’Hisenda de la ciutat, Manel Muñoz, ho ha explicat en una entrevista al Notícies Vespre de Canal Reus

L’Ajuntament de Reus tanca el 2023 amb un superàvit d’1,75 milions d’euros. És el que ha explicat Manel Muñoz, regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Reus, a Canal Reus. En una entrevista al Notícies Vespre, Muñoz explica que “hem tancat l’exercici passat amb una execució del pressupost del 97%“, una xifra que el regidor considera molt positiva i que assegura que es troba “gairebé 10 punts per sobre de la mitjana catalana“. 

Segons Muñoz, “aquest nivell d’execució del pressupost s’explica perquè hi ha hagut majors ingressos no previsibles, perquè són inestables, com poden ser-ho les plusvàlues o l’ICIO“. Per tot plegat, el consistori ha acabat amb un romanent de 4 milions d’euros a 31 de desembre del 2023, el que comptablement s’ha acabat convertint en 1,75 després de restar-hi els compromisos adquirits que han canviat d’exercici. 

Desajustos ajustats

L’octubre del 2023, el nou govern municipal de Reus dirigit per l’alcaldessa Sandra Guaita, anunciava la necessitat d’apujar els impostos el 2024 per lluitar contra els “desajustos econòmics” que s’havien trobat sobre la taula fruit de la gestió de l’anterior govern de Carles Pellicer. Segons Guaita aquests desajustos pujaven fins als 9 milions d’euros. Manel Muñoz, a preguntes de Canal Reus, assegura que els romanents generats formen part de l’exercici 2023 i no té res a veure amb la pujada d’impostos. “Ens vam trobar uns pressupostos que no eren els de l’actual govern i els hem executat“, assegura, fent referència als compromisos del 2024 que, entre molts altres, són 45 contractes de treball, la revisió del contracte de la brossa i qüestions que el govern anterior “situava en 4,6 milions d’euros i que nosaltres vam acabar calculant que representaven 9 milions atenent també les necessitats de la ciutat“, explica Muñoz. 

Amb tot, cal recordar que el PSC, quan era a l’oposició, havia criticat en diverses ocasions que el govern liderat per Carles Pellicer tanqués els exercicis comptables amb superàvit. “Nosaltres hem complert el 97% del pressupost i aquests romanents s’han generat perquè el pressupost estava fet amb prudència“, diu el regidor d’Hisenda, que explica que els comptes sempre es fan imputant més despeses que les que es preveuen i també menys ingressos que els que es contemplen. 

Destí del superàvit

Segons el govern municipal, el superàvit real del 2023, aquests 1,75 milions d’euros, es destinaran entre altres a:

  • Compra d’habitatge per convertir-lo en lloguer social. 
  • Execució immediata del pla de xoc per al manteniment de les escoles públiques de la ciutat
  • Acceleració de la nova escola bressol municipal. 
  • Desplegar la zona de baixes emissions i crear nous aparcaments dissuasius. 
  • Activitats culturals per dinamitzar la ciutat.
  • Recuperar la fira d’entitats.
  • Compromisos adquirits pel regidor en diversos àmbits com per exemple el de la restauració. 

Les empreses també tenen beneficis

Segons Manel Muñoz, les empreses municipals també compten amb una bona salut. Tot i que el Centre MQ va tancar el 2023 amb més de 450.000 euros de dèficit i tot i que la divisió d’Aigües de Reus ha vist com la sequera ha afectat els seus comptes, el consolidat de totes les societats suma uns beneficis d’1,2 milions d’euros que segons el regidor d’Hisenda “aniran en benefici de les pròpies empreses“.

Recupera l’entrevista 

AGENDA

RELACIONATS