Les DANA plantegen la necessitat de protocols més concrets

per: Jordi Olària Gras

Els sindicats aposten perquè les DANA serveixin per deixar clares les mesures a prendre en l’àmbit laboral

DANA
Els Mercats de Reus han suspès la seva activitat novament

Els efectes de la DANA i les restriccions decretades també tenen impacte en l’àmbit laboral. Sindicats i treballadors apunten que algunes empreses han pressionat la plantilla perquè treballés presencialment, o que havia aplicat restriccions diferents en funció del municipi de residència del seu personal. Des de CCOO i la UGT quantifiquen entre el 75 i el 90% el nombre d’empreses que han fet seguiment de les restriccions decretades.

Segons apunten des de Comissions Obreres, de fet, s’ha registrat un seguiment més elevat en empreses grans que petites, com en aquelles que tenen presència sindical. Consideren que els decrets de prevenció d’aquest dimecres o de la setmana passada no tindrien el mateix abast si no hi hagués hagut la desgràcia que fa quinze dies va desolar el País Valencià.

Els sindicats volen acordar les restriccions per a futurs casos com la DANA

I és per això que aposten per establir protocols tan concrets com sigui possible. La secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, exposa que “una cosa és una pandèmia, una altra és quan hi hagi pluges, o neu al Pirineu; haurem de treballar aquests protocols, i haurem de parlar amb la Generalitat per establir què és un servei essencial per un dia”.

En aquest sentit, subratllen que no es pot agafar la pandèmia, que va durar mesos, com a exemple a seguir en casos d’afectacions que duren un dia o ni tan sols això. Ni pel que fa a les dinàmiques que s’han d’establir, ni pel que fa als àmbits que es poden considerar essencials. Principalment perquè, amb la pandèmia com a referència, es qualifiquen d’essencials alguns serveis o sectors que els sindicats consideren que no ho haurien de ser en el cas d’un tancament que duri un dia com a molt.

Així ho subratlla el secretari general de la UGT a Tarragona, Joan Llort, “hi ha empreses que tenen una activitat que no es pot aturar i hi ha d’haver un servei mínim de producció, però hi ha empreses que poden tancar”. Des del seu punt de vista, “ho hauríem d’enfocar més aviat com si fossin els serveis mínims d’una vaga general“. Aquests protocols es volen treballar amb la Generalitat perquè contemplin casos concrets, com risc d’inundacions, de ventades, de nevades o situacions d’incendi per posar alguns exemples.

AGENDA

28 de Novembre

28 d'Octubre

RELACIONATS