Dijous 29 de maig a partir de les 4 de la tarda tindrà lloc un simulacre del PLASEQTA, el pla d’emergències químiques de Tarragona, amb l’activació de 55 sirenes i un exercici de confinament
La Direcció General de Protecció Civil durà a terme el dijous 29 de maig, a les 16 hores, una nova prova del sistema d’alertes per risc químic a Tarragona i Terres de l’Ebre. L’exercici consistirà en l’activació simultània de 55 sirenes de risc químic i l’enviament de dos missatges d’alerta (ES-Alert) als telèfons mòbils de la població de les zones afectades: un abans d’iniciar el so de les sirenes, i un segon quan finalitzi la prova.
L’activació afectarà 14 municipis on hi ha sirenes instal·lades: 12 del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) i 2 a les Terres de l’Ebre (PLASEQCAT), concretament Flix i Tortosa. A aquests cal afegir dos municipis més, el Catllar i la Secuita, on no hi ha sirenes però sí una petita part del territori dins la zona de cobertura acústica. En total, s’estima que la prova pot arribar a una població de més de 200.000 persones.

A diferència d’altres exercicis, en aquesta ocasió es convida expressament la població de la zona PLASEQTA a practicar el confinament. L’objectiu és que la ciutadania conegui el so de les sirenes, es familiaritzi amb les alertes mòbils i posi en pràctica els consells d’autoprotecció que cal seguir en cas real d’accident químic: entrar en un edifici, tancar portes i finestres, aturar la ventilació exterior i seguir les indicacions de les autoritats.
Es tracta de la segona prova de sirenes que es farà enguany, ja que el proper 21 de maig es farà al sectors químics de la Tordera, la Catalunya Central i l’Aran; i al 4 de juny serà el torn dels municipis amb sirenes de risc químic del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès.

Tres sirenes noves sonaran per primer cop
La xarxa de sirenes de risc químic a Catalunya ha arribat aquest 2025 a les 121 unitats operatives. A la prova del 29 de maig hi sonaran per primer cop tres sirenes de nova instal·lació:
- Moll de Balears (Port de Tarragona)
- Torre d’en Dolça (Vila-seca)
- Càmping La Pineda (Vila-seca)
Amb aquestes incorporacions, s’amplia la cobertura de so en punts amb activitat turística o industrial rellevant.
Coordinació territorial i participació activa
La prova ha estat precedida d’un ampli dispositiu de preparació, amb 36 xerrades informatives a col·lectius diversos (personal d’hotels, indústries, gent gran, veïnat, Mossos d’Esquadra…) i la distribució de 1.600 cartells i 21.000 fullets a la zona del Camp de Tarragona, i 100 cartells i 700 fullets a les Terres de l’Ebre. A més, s’ha contactat amb entitats de col·lectius vulnerables, com la FESOCA, l’ONCE, federacions d’autisme i de salut mental i l’associació ACPAS per minimitzar l’impacte acústic de la prova en persones amb hipersensibilitat al so.
També s’ha coordinat la participació de centres educatius dins la zona de cobertura: 22 escoles han confirmat que faran el confinament amb més d’11.000 alumnes i personal implicat. PortAventura també participarà fent confinament en algun dels sectors del parc.
Funcionament de la prova i sons de les sirenes
A les 16 h s’enviarà el primer missatge d’alerta als mòbils informant de l’inici de la prova. Tot seguit, sonaran les sirenes amb el so d’inici de confinament (so ondulant de 3 minuts). Un cop transcorreguts uns 15 minuts, sonarà el so de fi de confinament (so pla de 30 segons) i s’enviarà el segon missatge d’alerta informant que la prova ha finalitzat i amb l’enllaç a una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i la recepció del missatge.
La zona d’enviament del missatge mòbil inclourà les àrees de cobertura teòrica de les sirenes i un marge de 500 metres més enllà, per garantir l’abast informatiu.
Seguiment de la prova i atenció als mitjans
La consellera d’Interior i la directora general de Protecció Civil seguiran la prova des de la sala de crisi del CECAT a Reus, on atendran als mitjans un cop finalitzada. La prova també comptarà amb observadors a punts estratègics del territori per valorar l’audició i la resposta de la població.
Tota la informació actualitzada es pot consultar al web de Protecció Civil:
interior.gencat.cat/sirenes-quimic