Últimes notícies:

Les protestes de la plantilla de Reus Net suspenen temporalment el ple

per: Jordi Olària Gras

L’alcaldessa ha fet un recés a la sessió i ha recordat a la plantilla que les reivindicacions les han de traslladar a l’empresa.

La sessió plenària d’aquest mes de maig de Reus ha començat accidentada. Amb força puntualitat, el ple convocat a un quart de deu estava a punt de començar. Abans que pogués fer-ho, vora una trentena de treballadors de Reus Net s’ha posat dempeus a la bancada del públic amb cartells, una pancarta, xiulets i aplaudiments.

La corporació municipal ha esperat que acabés la protesta i, quan els representants de la plantilla —entre els manifestants hi ha el president del comitè d’empresa— s’han assegut, ha arrencat la sessió. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha començat l’ordre del dia, però s’ha vist interrompuda per una nova protesta.

Guaita suspèn temporalment el ple per les interrupcions

La mateixa situació s’ha repetit tres vegades, fins que l’alcaldessa ha reclamat als manifestants que tinguessin “el mateix respecte” que els regidors havien mostrat per les seves protestes i permetessin prosseguir el ple. Com que la dinàmica s’ha mantingut una quarta vegada, ha acabat decretant un recés perquè la plantilla abandoni el saló de plens.

No s’ha estat de recordar-los que les protestes i reivindicacions “les haurien de fer a l’empresa, que és qui ha plantejat la congelació salarial”. Amb el ple suspès, i l’emissió per internet tallada, hi ha hagut una reunió entre els portaveus municipals primer, i una entre l’alcaldessa i els representants de la plantilla després.

Finalment, els treballadors han abandonat l’Ajuntament arrencant, segons han assegurat, el compromís del consistori d’implicar-se en la qüestió. Així doncs, la sessió s’ha pogut reprendre després de la llarga pausa.

La plantilla de Reus Net carrega contra la congelació salarial

La plantilla fa mesos que denuncia que l’empresa els ha plantejat que aplicarà una congelació salarial al conveni col·lectiu que s’està negociant perquè la licitació pública no els deixa marge de beneficis suficient. És per això que, en lloc de manifestar-se públicament contra l’empresa, la plantilla ha optat per fer-ho contra l’Ajuntament.

El consistori, per la seva banda, recorda que la licitació pública està formalitzada i en marxa i que, per tant, hi ha poc marge de maniobra. Sí que es va aprovar, fa uns mesos, una ampliació del servei i del pressupost. Passats dos anys d’explotació del contracte s’hi poden aplicar modificacions.

Tot i això, com que l’increment pressupostari va associat a un augment del servei, la plantilla manté que no s’ha solucionat. De fet, asseguren que l’empresa els diu que ha empitjorat la situació.

De FCC a Reus Net

El servei de neteja viària i recollida de brossa de Reus el gestiona l’empresa Reus Net. Es tracta d’una Unió Temporal d’Empreses entre Valoriza i Romero Polo. Aquesta companyia va guanyar la licitació pública del servei per als pròxims deu anys, que després dels entrebancs judicials interposats per l’anterior adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas, va començar a desplegar-se l’últim trimestre del 2021.

Durant el procés de concurs públic, la plantilla va manifestar-se repetidament en contra de la proposta de Reus Net perquè la trobaven insuficient per garantir el servei. Aquest 2024 s’han manifestat repetidament també durant la negociació d’un nou conveni col·lectiu amb l’empresa. L’acord hauria d’entrar en vigor aquest estiu, però la plantilla denuncia que la direcció es tanca en banda i no es planteja cap altra política salarial que la congelació per als pròxims anys.

AGENDA

RELACIONATS