Més control sobre l’assetjament sexual en l’àmbit laboral per reivindicar el 25N

per: Mireia Jansà Mata

CCOO i UGT demanen que les empreses privades estiguin obligades a registrar els protocols de violències masclistes per tal de tenir més eines a l’hora de combatre els casos d’assetjament

S’apropa el 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i entitats i col·lectius comencen a preparar aquest dia i a presentar les seves reivindicacions. Els darrers a fer-ho han estat els sindicats UGT i Comissions Obreres, que reclamen un major control dels casos d’assetjament sexual a la feina.

Segons dades del Ministeri de Treball, un de cada cinc casos d’assetjament sexual denunciats l’any 2023 van tenir lloc en l’àmbit laboral. Unes dades que des dels sindicats UGT i Comissions Obreres, consideren que no recullen del tot la realitat. És per això que per aquest 25N reclamen més eines per tal de tenir un control sobre aquests casos.

Asseguren que una manera per fer-ho és que les empreses tinguin l’obligatorietat de registrar els protocols únics i exclusius per a casos d’assetjament sexual o per raó de sexe, i és que a l’estat espanyol, actualment, és obligatori tenir un protocol per aquests casos en l’àmbit laboral, però el seu registre és voluntari.

En aquest sentit, Mar Vázquez, secretaria d’Igualtat i Polítiques Socials de l’UGT a Tarragona explica que aquesta mesura és l’única eina que tindrien per “saber quines denúncies i quins casos hi ha” d’assetjament sexual en l’àmbit laboral. Es tracta d’una mesura que, diu, “costarà d’implementar” perquè la gent creu que“posar una denúncia en l’àmbit laboral significa que l’acomiadaran”.

Per la seva banda, Tomasa Guerrero, responsable de la Dona a Comissions Obreres, apunta que “quan hi ha un cas d’assetjament sexual a la feina, la investigació que es fa sovint es de manera interna dins de l’empresa, a no sé que la denúncia es faci per via civil”. Guerrero reitera que “registrar els protocols serviria per tenir dades i aplicar les mesures corresponents” en cada cas.

Unes dades de violència masclista que no deixen d’augmentar

Per als dos sindicats és important reivindicar aquest dia perquè, diuen, “la realitat del carrer traspassa la frontera als llocs de feina”. I és que la violència masclista segueixen sent una xacra de la societat amb setze dones assassinades per violència masclista i 3 menors d’edat morts per violència vicària a Catalunya en el que portem de 2024. A més, segons UGT i Comissions Obreres, el 50% de les dones han patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida.

UGT i CCOO Se sumen al 25N

D’aquesta manera, Comissions Obreres i UGT portaran a terme la lectura d’un manifest pel proper 25 de novembre a la plaça de la Dona Treballadora de Tarragona i també han preparat un taller per adquirir eines de prevenció i gestió de l’assetjament sexual en l’àmbit de la feina

AGENDA

28 de Novembre

28 d'Octubre

RELACIONATS