Reus fomenta, un any més, la visibilitat de les dones científiques

La jornada per commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Ciència ha reunit a expertes de la investigació, la salut i l’educació

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Es tracta d’una efemèride que visibilitza l’exclusió històrica de les dones en la creació del coneixement.

L’Ajuntament de Reus i REDESSA han organitzat per segon any consecutiu una jornada per reivindicar el paper de les dones en la ciència i crear referents per fomentar les vocacions femenines en aquest àmbit.

Després de la benvinguda institucional, a càrrec de la regidora de Relacions Ciutadanes, Maria del Mar Escoda, la matemàtica i investigadora i catedràtica de la UPC d’origen reusenc Eva Miranda ha arrencat l’acte amb la conferència inaugural ‘I si et digués que Ciència és un nom de dona?’

Sensibilitzar la població

La jornada ha continuat amb dues taules rodones. La primera s’ha enfocat en els reptes, complicacions i desigualtats de gènere presents en les professions de l’àmbit de la salut, a càrrec de Cèlia Rodríguez, dietista-nutricionista i investigadora postdoctoral i Laura Menes, fisioterapeuta i professora associada a la URV. L’altra s’ha centrat més en el paper primordial dels centres educatius per afavorir a reparar la situació de discriminació. Hi han participat Núria Sabaté, directora de l’escola Marià Fortuny; Carme Matas, coordinadora STEAM de l’Institut Baix Camp i Francesca Segarra, directora del Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp.

El punt final de la jornada l’han posat les intervencions de Fàtima Sabench, degana de la Facultat de Medicina de la URV, i de Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, que ha destacat “la importància que les dones s’incorporin en el món de la ciència per trencar sostres de vidre i avançar així com a societat“.

AGENDA

RELACIONATS