Alforja posa en valor el pataco amb el concurs d’aquest plat tradicional

per: Laura Roig

És la segona edició del certamen gastronòmic, i ha reunit 7 participants a la plaça del Mercadal

Ja fa anys que Alforja, a través de l’associació de dones del poble, ha vetllat per mantenir la tradició del pataco, un plat d’aprofitament típic de pagès fet a base de ganyims de tonyina, i acompanyat de patata, ceba, tomàquet i carbassó. Més recentment, i en la línia de dinamitzar el poble mitjançant la cultura, gastronomia i tradicions de la zona, s’ha organitzat, a l’entorn d’aquest plat, la Nit del Pataco, i des d’en fa dos, s’hi ha afegit el Concurs del Pataco. L’Associació Turisme Alforja és la impulsora d’aquesta iniciativa, que va arrelant entre els alforgencs de tota la vida, però també entre les persones nouvingudes.

Alforja dona el títol de Mestressa del Pataco 2024 a Carme Rodríguez

Enguany la guanyadora del concurs ha estat Carme Rodríguez, qui l’any passat no hi va poder participar. Se l’ha guardonat amb el títol de Mestressa del Pataco 2024, i l’any que ve passarà a ser membre del jurat, per tant, no en podrà ser concursant. Un cop s’ha donat a conèixer el veredicte del jurat, els assistents han pogut fer una degustació dels plats del concurs i un tastet del vi Ancestral de l’ermita de Puigcerver.

‘Festival Trumfaire’, molt més que un plat

A partir del pataco, un plat identitari dels alforgencs i, en general, del Camp de Tarragona, l’Associació Turisme Alforja, de recent creació, busca promocionar la població reivindicant aquest llegat cultural local, i a la vegada recuperant tradicions i gastronomia pròpies amb la voluntat que els ciutadans se les facin seves.

AGENDA

RELACIONATS