La inauguració del nou Centre Cívic de Reus s’ha celebrat aquest dimecres, amb una gran expectació per part dels veïns
El nou Centre Cívic Gregal ha obert portes. Aquest dimecres, centenars de veïns han visitat aquestes instal·lacions, després de mesos d’obres. És el setè centre cívic de la ciutat, i s’incorpora a la xarxa per a ser un “referent” dins el funcionament d’aquests equipaments.
La inauguració s’ha celebrat la tarda d’aquest dimecres, i ha estat multitudinària: centenars de veïns i veïnes del barri i també de la resta de la ciutat ha volgut veure les noves instal·lacions del Centre Cívic Gregal. A més, l’acte ha comptat amb actuacions d’alumnes del Conservatori de Música i també d’actors de Bravium Teatre, que han ambientat la visita dels assistents com si estiguessin en l’època modernista, que és l’origen de l’edifici: l’antic magatzem de vins del Palau Boule.
El centre acollirà diferents usos amb espais oberts a tothom i espais de treball al servei de les entitats, amb sales i aules equipades per a les activitats i tallers dels centres cívics i també per acollir idees, propostes i opinions diverses a l’hora de tirar endavant grans i petits projectes que contribueixen a fer ciutat.
Un edifici amb història
El Centre Cívic Gregal s’ha ubicat en el que va ser la nau de vins del Palau Boule, un edifici històric de la societat reusenca. De fet, el projecte tenia com a objectiu dignificar i preservar aquest emblema de la ciutat, que està inclòs dins del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Natural de Reus.
Amb les obres de transformació d’aquest magatzem, també s’ha dut a terme una transformació del seu entorn. El projecte està pensat per fer la ciutat més a peu pla, més pensada per a les persones, més amable i propera i ha inclòs, a més de la reforma de l’edifici, la intervenció urbanística al carrer Castellvell, que ha consistit en l’ampliació de voreres, reducció de l’espai viari amb un sol carril de circulació lenta i l’execució a la cruïlla amb el carrer d’Antoni Gaudí d’una zona elevada de pas prioritari de vianants, és a dir, creant una petita nova plaça.
Referent entre els Centres Cívics
La inauguració de l’edifici ha estat encapçalada per l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, i la regidora de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus, Maria del Mar Escoda. Des de govern, han volgut remarcar la feina que s’ha fet en mantenir aquest edifici, tan especial per a la història de Reus.
Per la seva banda, Escoda ha remarcat que aquest nou Centre Cívic Gregal ha de ser “el nou referent de la xarxa de centres cívics de Reus, gràcies a les instal·lacions innovadores i noves tecnologies que s’hi incorporen”. També ha afegit que, d’ara endavant, es treballarà en els pròxims pressupostos del consistori perquè es continuïn actualitzant la resta de centres cívics que conformen la xarxa.
Portes obertes
El nou equipament comença a funcionar des d’aquest mateix 16 de gener, amb la programació d’unes jornades de portes obertes fins el 21 de gener en horari de matí de 10 a 12h i de tarda de 17h a 19h.
Per fer un tastet del Gregal s’han previst una sèrie d’activitats que inclouen contes infantils, tallers musicals, de cuina, de ceràmica, xerrades, etcètera. Per participar-hi caldrà fer inscripció prèvia al portal inscripcions.reus.cat.
El nou centre cívic Gregal no s’integrarà en la programació habitual dels centres cívics i en aquest primer semestre de l’any i tindrà una programació especial, més pensada per donar-lo a conèixer a les persones usuàries i a les entitats, pensant en un model de centre cívic més participatiu i obert a tothom.
Espais del nou Centre Cívic Gregal
- Accessos:
- A partir de l’obertura de la cantonada dels carrers Antoni Gaudi i del Castellvell, s’ha creat una petita plaça que genera l’accés principal al centre cívic i un nou accés al col·legi. Aquest nou espai es remarca amb una pèrgola urbana, que completa la façana de la nau i emmarca aquest punt de confluència dels dos accessos. En el futur l’espai comptarà amb un servei de cafeteria per potenciar aquest vincle de relació des de la proximitat que es vol aconseguir.
- L’accés secundari es fa des del carrer Castellvell per possibilitar l’ús independent d’una part de l’edifici per entitats del barri. També es genera un accés secundari a la de sala polivalent i un tercer a la zona de bar. La configuració del centre cívic permet el funcionament diferenciat segons els usos que en cada moment estiguin actius.
- Planta baixa:
- En aquesta planta s’hi troba la recepció, sales de reunions i administració, servei de vending, espais públics, la sala polivalent i serveis.
- El vestíbul principal és un espai a doble alçada. Des d’aquest espai de recepció es controla l’entrada i la petita plaça creada, i es té accés a una sala que s’habilitarà en un futur com a bar i amb sortida a l’exterior perquè pugui funcionar de manera independent.
- Al vestíbul s’hi troba la recepció, informació i atenció al públic; des d’aquí es té accés a un passadís distribuïdor, a la banda en contacte amb el pati de l’escola que condueix sales de reunions, espai familiar i un office, a més de serveis.
- En aquest distribuïdor s’hi troba l’escala independent que comunica amb la planta primera. Al final d’aquest espai s’arriba al nucli d’escales i ascensor i a la sala d’actes. Continuant, s’arriba a un segon passadís‐distribuïdor, mes privat, que comunica amb la zona de despatxos organitzats a la banda de façana al carrer, i amb connexió de nou amb el vestíbul d’entrada. Com a peculiaritat, la sala d’actes pot funcionar de manera independent de la resta de l’edifici i ser utilitzada per les entitat i col∙lectius del barri.
- Planta primera:
- En aquesta planta s’hi troben aules de formació, gimnàs, espais d’administració i d’entitats, espais públics i serveis.
- A partir del nucli escala‐ascensor, s’organitza un passadís‐distribuïdor perimetral que dona accés a la resta del programa d’aquest planta. D’una part, a la banda nord de la nau, hi ha les aules d’informàtica, de cuina i d’activitat física amb els seus vestidors; i a la resta de la planta, aules de formació, aula taller, despatxos, nucli de banys i uns espais de conversa junt amb l’espai de «les golfes» que seran espais de trobada, polivalents, equipats per trobades, conferències i altres actes de petit format.