Desenes de veïns i veïnes de Mas Iglesias expressen el seu malestar amb el trasllat de l’estació d’autobusos

per: Marc Càmara

L’Ajuntament es compromet a analitzar totes les propostes de canvi i a millorar la integració de l’equipament al barri de Mas Iglesias

Ens voleu construir una petroquímica a sobre“, “no volem que ens malmeteu el parc“, “estic pagant una hipoteca de trenta anys perquè ara passin 300 autobusos per sota de casa meva cada dia” o “heu pensat en la fauna que viu a Mas Iglesias?“. Aquestes han estat algunes de les consideracions que Sandra Guaita, l’alcaldessa de Reus, ha hagut d’escoltar avui de diversos veïns de Mas Iglesias, contraris al trasllat de l’estació d’autobusos que s’ha planificat a tocar del parc.

Un acte que no ha estat exempt de polèmica entre els mateixos veïns que, en reiterades ocasions, s’han escridassat per tal que es respectés el torn de paraula o per poder escoltar la persona que en aquell moment estava parlant.

Presentació de la reforma de l’entorn del Carrilet a Mas Iglesias

Més de dues-centes persones han participat aquest dijous al vespre en una sessió informativa al voltant del projecte urbanístic de millora de l’entorn del Mercat del Carrilet. Una sessió que ha tingut lloc en una sala de la Biblioteca Pere Anguera que ha quedat petita davant l’allau de participació ciutadana.

Entre el públic diversos integrants de la Plataforma en Defensa del Parc de Mas Iglesias, una entitat de recent creació que neix a partir de l’anunci del govern municipal de traslladar l’estació d’autobusos a tocar del parc del barri.

A l’altra banda, l’alcaldessa Sandra Guaita i la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, que han anat a explicar tot el projecte, també el trasllat de l’estació.

Interrupcions constants i picabaralles entre veïns

Abans de l’inici de l’acte, una nodrida representació de la Plataforma ha esperat a les portes de la Biblioteca Pere Anguera amb pancartes. Tots ells han acabat entrant a l’interior de la sala i s’han situat a la part de darrere perquè no hi havia prou cadires per tothom.

L’acte ha iniciat amb l’explicació de Guaita i Berasategui, però des del principi s’ha pogut copsar la inquietud que generava tot plegat entre els que són contraris al trasllat de l’estació. Les primeres interrupcions no s’han fet esperar.

Les dues representants del govern municipal han insistit en multitud d’ocasions en el fet que, després de la sessió, s’obriria un torn de preguntes. Fins i tot alguns dels presents entre el públic han demanat ‘civisme’ a aquells que aturaven les explicacions. De fet, durant les més de dues hores que ha durat l’acte, hi ha hagut més d’un moment de tensió entre veïns.

La veu de Mas Iglesias

Quan ha arribat el torn de paraula, els representants de la Plataforma, però també d’altres que no en formen part, han expressat les seves inquietuds. Des de la proximitat del trànsit d’autobusos als edificis o els centres escolars fins a la contaminació, el soroll i sobretot la desaparició d’una part del parc de Mas Iglesias. Alguns veïns han alertat de l’afectació en la fauna de traslladar l’estació d’autobusos; d’altres es mostraven preocupats per la possible devaluació que podrien patir els seus pisos; alguns fins i tot han criticat que “el gran projecte que vol fer l’Ajuntament es moure l’estació uns vint metres, traslladar els problemes d’un lloc a un altre“.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha reiterat en nombroses ocasions que la sessió explica l’avantprojecte d’una voluntat del govern municipal consensuada amb la Generalitat, titular de l’estació, i que tot plegat està obert a consideracions. “Els proposo que totes les millores que aporten ens les facin arribar, ja sigui via la Plataforma o de manera individual“. Guaita ha reblat que “les analitzarem i les tindrem en compte“.

Són paraules que no han convençut uns veïns que fins i tot han etzibat un “això ho faran o és una pantomima més del govern?“. Ara quedarà veure quantes al·legacions es presenten a les diverses fases que encara queda per culminar el projecte.

Una plataforma nascuda a Mas Iglesias

Des que es va anunciar el trasllat de l’estació d’autobusos, el passat mes de juny, durant l’acte de commemoració del primer aniversari del govern municipal encapçalat per Sandra Guaita, que els veïns contraris han començat a mobilitzar-se. La Plataforma en Defensa del Parc de Mas Iglesias neix el juliol, a partir d’un petit nucli de persones que ben aviat creix fins a arribar als més de 300 integrants actualment.

Ara bé, no tothom és en contra del projecte. L’Associació de Veïns El Roserar, la del barri de Mas Iglesias, encara no s’ha posicionat públicament. Asseguren que si la nova estació ha de trinxar el parc protestaran en contra, però esperaven a la reunió d’aquest dijous per fer públic un postulat.

Doncs bé, l’associació assegura que serà dimarts, 10 de setembre, quan farà públic el seu posicionament. Amb tot, el seu president, Francesc Jornet, ja ha assegurat aquest vespre en el torn de paraules que “a nosaltres ens preocupa el parc, ni més ni menys que a la resta de veïns, volem que es mantingui i que el pas dels autobusos sigui raonable” atès el fet que passaran per davant d’un institut.

AGENDA

RELACIONATS