Reus treballa en un mapa de “punts negres” per prevenir el suïcidi

per: Redacció

Aquest dimarts es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi. Reus està elaborant un mapa per detectar els punts amb major risc de manifestar conductes suïcides.

Detectar els punts negres a la ciutat i determinar les zones on la ciutadania pot tenir un major risc de manifestar conductes suïcides. Aquesta és la voluntat del mapa que està elaborant l’Ajuntament de Reus en el marc del Pla Local per la Prevenció de la Conducta Suïcida.

De moment el projecte es troba en una fase molt inicial, però ja s’ha creat un grup motor, entre diferents agents implicats, per elaborar els primers estudis i formular un conjunt d’accions. Aquestes van des de mesures d’intervenció directa a fins a millorar o ampliar els procediments de la recollida de dades per tal que, cerques futures, disposin d’un major grau de fiabilitat.

Porten més del 60% del Pla aplicat

“El risc zero no existeix i, per tant, el que podem fer, és intentar contenir al màxim aquest risc” assenyala el regidor de Salut i Esports de l’Ajuntament de Reus, Enrique Martín. El consistori porta un 61% del Pla Local per la prevenció d’aquesta problemàtica aplicat.

A més, i coincidint amb el Mundial per la Prevenció del Suïcidi que es commemora aquest dimarts, al llarg d’aquesta setmana es duran a terme diverses activitats i xerrades amb els supervivents com a eix central.

El tret de sortida d’aquest programa d’activitats es durà a terme aquesta tarda amb la lectura del manifest “Alcem la veu per combatre l’estigma” programat per les 18 h a la plaça del Mercadal.

Actes en el marc del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

El dijous dia 12, a les 18:00 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós es farà la taula rodona “Què queda després del suïcidi) Relats de supervivents”, a partir de les vivències dels familiars supervivents al suïcidi que, en aquest cas, també tenen veu i formen part d’una història. Hi participaran Dolors López, autora de “Te nombro”, i Miguel Lara i Rosa Burguera, autors d'”Una puta merda”.

La tercera proposta serà el divendres dia 13, a les 17:30 h, al Centre Cívic Llevant. Amb el títol “La conducta suïcida des d’una perspectiva de gènere”, es tractarà per un costat “La perspectiva de gènere per a la comprensió de la conducta suïcida en les dones”, amb Marcela Mezzatesta, especialitzada en la infància i l’adolescència, i per l’altre, “Trencant l’estigma vers la ideació autoñítica durant l’etapa perinatal”, amb Cristina Garcia, especialitzada en suïcidi i etapa perinatal.

Finalment, el dissabte dia 14, s’ha organitzat un matí cultural a partir de les 11:00 h, a la Biblioteca Central Xavier Amorós, titulat “Veus i vida”.

AGENDA

RELACIONATS