Últimes notícies:

Alforja assegura el subministrament d’aigua amb una planta desnitrificadora

per: Paula Montalvo

Després de trobar un pou, però contaminat amb nitrats, necessitaven fer potable aquella aigua

Alforja posa solució a la falta d’aigua del poble. Una problemàtica que ja arrossegaven des de feia més d’un any. Després de descobrir un aqüífer nou amb aigua suficient, però contaminada amb nitrats. Si la xifra màxima recomanada és un nivell de 50 mil·ligrams per litre, en algun moment s’havia arribat a situar sobre els 200. Quatre vegades per sobre del màxim.

Ara, amb la planta desnitrificadora això se soluciona. L’aigua passa pel tractament de la planta i es converteix en potable. I així, abasteix sense problema el poble. De fet, abans s’havia plantejat una planta d’osmosis, molt més cara, però finalment no ha estat necessària una inversió tan gran. Segons l’alcalde, s’ha passat d’un projecte de gairebé 200.000 euros a un més simple que només ha costat 43.000 euros. I amb un manteniment més simple.

Fins fa uns mesos, Alforja destinava 1.000 euros diaris, quan havien de recórrer a tres cubes diàries per a tenir aigua per a tots els veïns. Amb la nova planta, només fa falta un camió cisterna diari per a poder cobrir les necessitats d’aquest recurs de tota la setmana.

La nova planta desnitrificadora d’Alforja ara mateix supleix les necessitats hídriques de tot el nucli. Pel que fa a les urbanitzacions, Portugal s’autoabasteix amb els seus pous, les Barqueres utilitza part de l’aigua de la cuba diària que arriba al poble, i els Garrigots té la connexió feta fins al dipòsit, però falta que els veïns construeixin la xarxa interna per a connectar amb les cases, ja que és una urbanització no recepcionada.

Com funciona una planta desnitrificadora?

El fet que s’utilitzés la paraula ‘contaminada’ per a parlar de l’aigua amb nitrats, va fer saltar les alarmes entre alguns dels veïns i veïnes d’Alforja. Des de l’Ajuntament remarquen que és un procés controlat per sanitat i que, per tant, no suposa cap perill per a la salut. Tot i això, Canal Reus hem volgut parlar amb un expert en tractaments d’aigua perquè aclareixi dubtes. És segur un tractament de desnitrificació? L’aigua d’Alforja és bona?

AGENDA

RELACIONATS