Aigües de Reus preveu que totes les llars ja tinguin comptador de telemesura abans de final d’any

Un 80,44% dels usuaris de la xarxa d’aigua de Reus ja compten amb un comptador electrònic, amb la qual cosa Aigües de Reus treballa amb l’objectiu de completar la instal·lació de la telemesura a totes les llars de la ciutat a final d’aquest 2025 o principi de 2026.

En números rodons, dels 51.576 comptadors que hi ha al conjunt de Reus, 41.490 ja són de telemesura. Es preveu que al llarg del que resta d’any, els operaris procedeixin a la instal·lació a la zona més cèntrica de Reus, que per raons tècniques serà l’última de tota la ciutat on es farà el desplegament.

D’altra banda, més enllà de la instal·lació física dels comptadors, encara resta pendent de completar la posada en marxa de tots els sistemes de comunicació i gestió que fan possible la telemesura. Uns treballs que, en algunes zones de la ciutat, pot prolongar-se fins a mitjans de l’any 2027.

Desplegament progressiu

Va ser el 2016 que Aigües de Reus va iniciar el desplegament de la telemesura a la ciutat, que s’ha anat fent de manera progressiva. La pandèmia de Covid-19 i la guerra d’Ucraïna, però, van provocar un alentiment de les instal·lacions per falta de subministraments, principalment pel que fa als mòduls electrònics dels nous comptadors. Aquesta situació va tardar a normalitzar-se, amb la qual cosa la represa de la instal·lació a gran escala no va poder dur-se a terme fins al 2024.

Els nous comptadors incorporen l’última tecnologia pel que fa al sistema de comunicacions, amb la qual cosa són encara més segurs, duradors i fiables pel que fa a la transmissió i lectura de dades. De fet, estan dotats amb tecnologia del que es coneix com a “Idc” (Internet de les Coses), en referència a la interconnexió d’objectes quotidians amb internet, intercomunicats mitjançant sensors, programari i altres tecnologies per tal d’intercanviar dades amb altres dispositius i sistemes.

Un desplegament de la telemesura que, més enllà de la modernització tecnològica, s’ha concebut al servei dels reusencs i reusenques, en el sentit que permet una atenció més propera i transparent, alhora que els facilita una major interacció amb Aigües de Reus, més informació sobre el seu consum domèstic i un seguit d’eines per evitar el malbaratament d’un recurs escàs com és l’aigua.

Control i estalvi del consum

Una iniciativa reusenca que, de fet, està en consonància amb el Pla d’Acció Municipal i encaixa plenament amb les polítiques de digitalització de l’aigua que, en aquests moments, fomenta la Unió Europea. L’impuls de la digitalització del cicle de l’aigua és ara mateix una prioritat municipal.

La digitalització és prioritària per diversos motius. Per exemple, el fet de poder gestionar les dades de tots els consumidors de manera automàtica i centralitzada comporta l’eliminació de les lectures dels comptadors per part dels agents, amb la qual cosa s’eviten possibles errors de lectura o de transcripció dels números.

D’altra banda, la digitalització permet als gestors del servei fer un seguit de càlculs i balanços en les diverses zones de la ciutat amb l’objectiu de localitzar possibles fuites en canonades i evitar les pèrdues d’aigua, de manera que millori el rendiment hidràulic de la xarxa d’abastament.

En definitiva, la telemesura permet un major control i estalvi d’aigua tant als gestors del servei com als usuaris particulars. En paraules de Daniel Rubio, regidor responsable d’Aigües de Reus, “el que intentem és fer cada cop més eficient i transparent la gestió quotidiana i, en aquest sentit, la telelectura és un sistema de lectura dels comptadors a distància, que facilita al client el seu consum d’aigua en qualsevol moment i que, per tant, en potencia la informació i afavoreix l’estalvi d’aigua i un ús encara més responsable”.

Avantatges per als usuaris

Aquests nous comptadors, mitjançant la telelectura, fan possible que el control del consum per part dels clients entri en una nova dimensió, ja que tot usuari disposa d’accés a una plataforma en línia (www.aiguesdereus.cat) on pot accedir al seu perfil de consum i saber quin és el seu consum de cada mes, de cada setmana, de cada dia i, fins i tot, de cada hora.

La telemesura també permet activar un conjunt d’alarmes per saber, per exemple, si se supera un cabal màxim (prèviament configurat), si hi ha un consum continu resultat d’una fuita o si es registra un consum del tot inesperat (després d’haver predefinit els dies i hores en els quals l’usuari espera que no hi hagi cap consum).

En conseqüència, el ciutadà disposa de noves eines per optimitzar el consum d’aigua i poder gestionar-lo i adoptar-ne mesures correctives, si cal. El sistema avisa l’usuari quan sorgeixen incidències i l’avisa via SMS o correu electrònic.

Videotutorial

Els usuaris que ja tenen un comptador electrònic instal·lat compten amb un videotutorial en línia (www.aiguesdereus.cat) que els permet descobrir com accedir a tota aquesta informació d’una manera senzilla.

El projecte s’emmarca en la línia d’inversions tecnològiques que Aigües de Reus duu a terme per disposar d’unes infraestructures modernes i oferir als seus abonats un millor servei en el seu dia a dia. En paral·lel als treballs de renovació física del parc de comptadors, s’han instal·lat uns concentradors en llocs estratègics per fer possible la recollida de tots els senyals que emeten i fer-los arribar als servidors de les oficines centrals.

AGENDA

del 6 de Juny fins el 8 de Juny

REUS VIU EL VI

del 16 de Maig fins el 17 de Maig

Music Valls Va de Vins: DO Tarragona

del 16 de Maig fins el 25 de Maig

9a RUTA DE TAPES l’Hospitalet de l’Infant

RELACIONATS