El futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades avança a bon ritme

per: Mireia Jansà Mata

El projecte compta amb els estudis tècnics ja en marxa per a la delimitació geogràfica del parc i també per a l’elaboració del pla de protecció del medi natural

El passat mes de novembre el Departament d’Acció Climàtica iniciava un procés participatiu per a la declaració del nou Parc Natural de les Muntanyes de Prades i la definició del seu Pla de Protecció del Medi natural i del paisatge. En aquesta fase hi han participat els ajuntaments, la ciutadania i els agents socials i econòmics d’aquest territori que han aportat prop de 700 respostes per ajudar a regular la gestió d’aquest espai i que, bàsicament plantegen la compatibilitat de les activitats humanes i de les polítiques sectorials amb la protecció de la natura.

En aquestes sessions, que s’han portat a terme en els 24 municipis que formen part d’aquest espai, s’ha posat el focus en quatre grans àmbits sectorials: les activitats agroramaderes i forestals, l’ús públic i social del medi, els equipaments i les infraestructures del parc i la governança.

Algunes de les propostes sorgides d’aquest procés participatiu es destaquen algunes com la necessitat de plans de gestió forestal i manteniment dels boscos per prevenir els incendis, la promoció de l’agricultura tradicional i ecològic, o controlar els aforaments i prendre mesures per evitar la massificació i fomentar la bona convivència entre els visitants i els residents. Pel que fa a la ubicació d’equipaments, es proposa de manera unànime la ubicació de la seu d’administració i gestió a Prades, però amb la incorporació d’una subseu a Poblet.

D’aquesta manera, el departament ha fet una reunió de retorn d’aquesta informació als alcaldes dels municipis que formen part del parc. Montblanc ha acollit aquesta reunió on també s’ha explicat que s’han encarregat els estudis tècnics per a la delimitació final de la zona protegida i també del pla de protecció del medi natural i el paisatge que ha de marcar el funcionament de la gestió d’aquest espai.

Actualment, el projecte està en fase de recopilació de la informació dels estudis tècnics per posar-los de nou a un procés participatiu durant la segona meitat d’aquest 2024 i a informació pública a final d’any. Es preveu que el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades sigui una realitat de cara el 2025 o a molt estirar, el 2026.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS