Últimes notícies:

La restauració del Riu Siurana es posa sobre la taula

per: Paula Montalvo

El projecte per renaturalitzar i restaurar el Riu Siurana tal com estava abans de l’any s’està començant a plantejar

La Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua s’han reunit aquesta setmana amb els històrics defensors del Riu Siurana. Una reunió on s’ha presentat l’inici d’un projecte per a tirar endavant amb la restauració del Riu Siurana. Una notícia que arriba per sorpresa als activistes, però que coincideix amb el primer aniversari de la regulació del cabal ecològic del riu, que va començar el febrer de 2023.

La reunió es va celebrar al Consell Comarcal del Priorat, i es van convocar entitats ecologistes, com són el Gepec-EdC o la Plataforma Riu Siurana Viu, per a plantejar-los un nou projecte de restauració del Riu Siurana. Una acció que feia anys que es reclamava per a regenerar l’entorn del riu que des de l’any 2001 s’ha vist malmès.

Imatge del Riu Siurana

El cabal ecològic possibilita la restauració del Riu Siurana

Ara hi ha un cabal ecològic establert, gràcies a la pressió del Priorat i dels grups ecologistes. En concret, es va establir el febrer de 2023. Un fet que permet poder plantejar aquesta restauració del riu Siurana i el seu entorn. De fet, en aquesta reunió es van voler fer consultes tècniques als activistes implicats.

Segons relata Andreu Escolà, del Gepec-EdC, la inversió per a tirar endavant un projecte d’aquestes característiques hauria estat “absurd” si no es garantia el cabal. Una vegada ha passat un any des que hi ha el mínim d’aigua corrent, és quan es pot començar a plantejar la restauració del Riu Siurana. Alhora, denuncia que fins ara no s’hagi assegurat el cabal ecològic, ja que està protegit sota la Xarxa Natura 2000, però sense assegurar que hi hagi aigua. Un fet que segons el Gepec no té sentit.

El projecte, per tant, permetria restablir l’estat del Riu Siurana, tal com estava. Un estat que es remunta a l’any 2001. De fet, segons el mateix Escolà, un projecte d’aquestes característiques permet des de netejar tot l’entorn del riu, eliminant canyes o espècies no són autòctones com el cranc vermell. Però també afavorir la recuperació de peixos típics de la zona.

Aquest anunci arriba abans del canvi de govern a la Generalitat, després de les eleccions al Parlament. L’entitat ecologista demana que, ara que el projecte està sobre la taula, no es perdi i tot plegat tiri endavant.

AGENDA

RELACIONATS