La demarcació de Tarragona reuneix les condicions d’humitat per la proliferació d’aquests àcars
Amb l’arribada dels mesos d’estiu i l’augment de la calor la presència de paparres creix. I és que, aquest petit àcar paràsit s’enganxa a la pell d’animals i persones transmetent diverses malalties.
En humans una de les més habituals és la de Lyme, la qual provoca símptomes com la febre, el mal de cap o el cansament extrem, entre d’altres. Pel que fa a les mascotes, la malaltia principal és l‘Ehrlíquia que causa una disminució de glòbuls vermells i l’animal pot acabar morint.
El canvi climàtic, que porta un augment generalitzat de les temperatures, ha fet que el període en què les paparres viuen es vegi alterat. A més, la quantitat d’aquestes també es veu alterada depenent del nivell d’humitat, com és el cas de la demarcació de Tarragona.
Com a eina de prevenció, els veterinaris recomanen utilitzar repel·lents, així com fer un control visual després de cada passejada a l’exterior. Posant el focus en zones que en animals generalment queden amagades, com les orelles o les aixelles. En humans on es produeixen picades més habitualment és a les cames a causa d’això s’aconsella vestir amb pantaló llarg.
Una altra causa de la proliferació de paparres és l’augment en l’aparició d’animals salvatges a les zones urbanes, com conills o senglars. Malgrat tot, des de la picada fins a la transmissió de les malalties passen entre 6 i 8 hores. Per aquest motiu, amb un control recurrent hi ha temps per anar a un centre de salut o un veterinari perquè facin l’extracció.