Quatre zones de Reus incorporen contenidors intel·ligents de resta i orgànica

per: Jordi Olària Gras

S’ha posat en marxa una prova pilot a quatre zones de la ciutat

Quatre zones de Reus tenen en marxa una prova pilot de contenidors intel·ligents. S’ha desplegat a Mas Carpa, els Xalets Quintana, la urbanització Sant Joan i la de Blancafort, implicant prop de 400 veïns en total. En aquestes zones, els contenidors de resta i d’orgànic han quedat tancats i només es poden obrir a través d’una targeta o d’una aplicació.

Les darreres setmanes s’han fet sessions informatives perquè la ciutadania aprengui a fer-ho servir, i s’ha lliurat una targeta per domicili. S’hi sumen les 4 rèpliques que es poden tenir a través de l’aplicació per a mòbils i tauletes. L’objectiu de la prova és valorar si es pot quedar implantada definitivament i si es pot estendre a altres barris. Tot i això, no es descarta acabar aplicant un sistema diferent de recollida a cada zona de la ciutat ajustada a les seves característiques, com les illes mòbils del nucli antic.

Reus no descarta ajustar la recollida de brossa a cada barri

El regidor de Via Pública de l’Ajuntament de Reus, Daniel Marcos, explica que “l’objectiu és anar analitzant quina és la millor tecnologia i tenir un estudi que ens permetrà tenir les casuístiques de cada barri“. Així es podrà plantejar “on pot anar un tancament de contenidors, o un porta a porta, i potser farem una implantació total o una de gradual”. La prova pilot compta amb una tecnologia diferent a cada barri.

En alguns casos només canvia l’aplicació o la tecnologia de la targeta. En altres, com als Xalets Quintana, els contenidors incorporen un botó que cal pitjar abans de passar la targeta i una pantalla que proporciona indicacions. Les quatre zones escollides són nuclis concentrats, amb vora un centenar d’habitatges unifamiliars, poques illes de contenidors i uns bons índex de reciclatge.

L’objectiu és arribar al 55% de reciclatge

La prova pilot s’inclou en l’actual contracte de la brossa i compta amb una subvenció de 500.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya per al tancament de contenidors. La possible implantació final suposaria una licitació a banda. Tot plegat ha de servir per millorar els índexs de reciclatge, que Reus va situar al 40% l’any 2022 i s’han de fer arribar al 55% per al 2025.

Si s’han escollit els contenidors de resta i d’orgànic és, en el primer cas, perquè és la fracció que més volum suposa en la recollida de la ciutat i la que té més marge de millora. Amb el mateix objectiu es vol potenciar el reciclatge orgànic, que és el que acaba suposant una proporció superior del que ara es llença al contenidor de resta.

AGENDA

28 de Novembre

28 d'Octubre

RELACIONATS