El projecte europeu analitza 254 teràpies i ofereix cursos per millorar la seva atenció
Aquest dijous s’ha presentat a l’Espai Boule de Reus els resultats del projecte Autherapies, una plataforma digital que recull informació sobre l’evidència científica de 254 teràpies o tractaments que s’apliquen a persones amb autisme.
Es tracta d’un projecte que rep finançament europeu del programa Erasmus+, coordinat per la Fundació Villablanca, i en col·laboració amb l’associació reusenca Open Europe i altres organismes internacionals de Bèlgica, Polònia i Itàlia.
Aquesta base de dades neix després de 3 anys de treball com un espai que ofereix informació accessible i actualitzada sobre teràpies relacionades amb l’autisme, basades en l’evidència científica disponible. De les 254 teràpies analitzades només unes 40 són realment efectives i estan avalades amb evidència científica.
L’últim producte resultant del projecte ha estat un informe que recull les principals polítiques públiques europees en relació a les teràpies sobre l’autisme i la protecció de les persones amb autisme. En aquest sentit, Rafael Martínez-Leal, responsable de recerca de Villablanca, ha reclamat que “s’han de fer normatives legals que protegeixin les persones amb autisme i les seves famílies”, davant la publicitat i la venda de productes o pràctiques que no tenen evidència científica.
Dos tallers formatius i l’acte de cloenda a l’Espai Boule
Per donar a conèixer la plataforma i el seu ús, han organitzat 2 tallers formatius adaptats a tots els nivells de coneixement. En l’acte de cloenda d’aquest dijous, s’ha explicat el projecte, s’ha donat una visió actual sobre l’autisme i s’ha incidit en la importància de l’evidència científica i en els drets de les persones amb autisme i de les seves famílies.
Des de la Fundació Villablanca alerten de l’augment de les estafes que s’aprofiten de la desesperació d’aquests pacients, i calculen que un 70% de nens i nenes amb TEA reben tractaments basats en medicines alternatives sense evidència científica. Per això, el projecte Autherapies per combatre el desconeixement sobre l’autisme i promoure les teràpies que poden ser més beneficioses per tractar persones amb autisme.