Últimes notícies:

Setze detinguts per realitzar desocupacions extrajudicials

per: Redacció

Dos dels detinguts han entrat a presó. L’operatiu dels Mossos ha comportat entrades a domicilis de l’Hospitalet de l’Infant, Salou i Reus

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una organització criminal que, sota el nom d’Antiokupa Tarraco, operava a tot Catalunya, i es dedicava a fer desnonaments extrajudicials sota l’aparença d’una empresa legal, procés en el que utilitzava pràctiques coactives i violentes. En el marc de la investigació s’han detingut 16 persones i 11 més han quedat investigades en relació amb els mateixos fets. En total se’ls hi atribueixen més de 60 actuacions.

La investigació s’ha allargat vuit mesos sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus. Durant les darreres hores 8 dels detinguts han passat a disposició judicial, 2 dels quals se’ls ha decretat presó provisional. Els 6 restants han quedat en llibertat provisional.

Els investigadors han pogut determinar que els detinguts actuaven, en alguns casos, moguts per l’odi i la discriminació per motiu d’origen, raça o ètnia, i eren especialment violents i expeditius contra persones pertanyents a col·lectius de determinats orígens nacionals o ètnics.

Els 16 detinguts tenen entre 27 i 59 anys d’edat. A 5 d’ells els constaven diversos antecedents per coaccions, amenaces, tracte degradant, lesions, danys, robatoris amb força o salut pública. Les detencions, que van tenir lloc el dimecres 15 de maig, van comportar entrades i perquisicions a domicilis de les poblacions de L’Hospitalet de l’Infant, Salou i Reus. Altres persones van ser detingudes a Sant Joan Despí, Rubí, Mataró o Barcelona.

Com a resultat de l’operatiu, els Mossos d’Esquadra van intervenir 2 armes de foc, diverses armes prohibides, terminals de telefonia mòbil, documentació en format físic i digital, així com elevades quantitats de diners en efectiu i en comptes corrents, i material amb simbologia de l’empresa.

Oferien un servei de mediació encobert

A inicis del passat mes de setembre, els Mossos d’Esquadra va tenir coneixement d’incidents continuats relacionats amb una empresa que feia desocupacions extrajudicials. L’Àrea d’Informació Territorial de la Comissaria General d’Informació va assumir la investigació dels fets. Les primeres gestions de comprovació van permetre identificar la forma d’actuar d’una organització jerarquitzada que, rebent diners a canvi i amb l’objectiu d’expulsar persones dels seus domicilis, de manera continuada vulnerava els drets dels inquilins. Entre les víctimes hi havia famílies en situacions diverses, algunes eren ocupants en situació de vulnerabilitat econòmica, i d’altres tenien contractes de lloguer vigents.

Durant la investigació s’ha pogut comprovar que les accions d’aquesta organització criminal s’expandien, i s’anaven incrementant de forma progressiva el número i la gravetat dels fets. L’empresa, sota l’aparença d’oferir als seus clients un servei de mediació per desocupar inquilins dels immobles de la seva propietat, cometia extorsions, danys, i assetjaments amb violència fins a aconseguir els objectius pels quals havien estat contractats pels seus clients.

L’activitat delictiva generava a les víctimes una sensació de desprotecció i ansietat que, en diversos casos, ha acabat amb necessitat d’atenció psicològica.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

AGENDA

RELACIONATS