El centre, dedicat a la reducció de danys i acollida de persones consumidores de drogues, ha patit una davallada de la seva activitat produïda per les retallades de personal. Ara fa uns mesos, el consistori va notificar a ARSU que havien de marxar de l’equipament malgrat ser l’entitat que va impulsar el servei.
L’associació Reus Som Útils, anomenada ARSU, va néixer ara fa 25 anys com a espai de participació i debat de persones usuàries de drogues i d’altres sensibilitzades amb aquest fenomen. Des de l’entitat van impulsar La Illeta, un centre d’acollida i reducció de danys i riscos, on portaven a terme diversos programes en aquesta matèria, gestionats pel Servei d’Addiccions i salut mental de l’Hospital Sant Joan. L’equipament també és on l’entitat tenia la seva seu i on portaven a terme també moltes activitats i serveis. Ara, però han hagut de marxar d’aquest espai per voluntat de l’Ajuntament, ja que l’equipament és de titularitat municipal.
Des d’ARSU consideren que aquest problema és degut a la desvinculació iniciada l’any passat de l’Hospital Sant Joan de Reus amb el seu Servei d’Addiccions i Salut Mental i les retallades en el personal de La Illeta, que és gestionat per la Fundació per l’Acció Social i Educativa, del grup Sagessa.
La situació ha arribat fins al punt que ARSU es troba en perill. A principis del mes d’agost l’entitat hauria de canviar la junta i si no s’arriba a un acord amb l’Ajuntament, podria desaparèixer fet pel qual preocupa tant als professionals i voluntaris que hi treballen, com també als usuaris. Des de l’entitat asseguren que “és necessari restablir tota la xarxa de dispositius sobre les addiccions”, tant assistencial, d’acollida com de reducció de danys, per fer front al consum de substàncies, un fenomen que va en augment. També consideren que sense La Illeta, la despesa policial i judicial és més elevada, ja que l’equipament feia una gran funció de participació social d’aquest col·lectiu.
ARSU i La Illeta, estretament vinculats
Cal recordar que des de Reus Som útils han portat a terme nombroses activitats des de La Illeta de Reus. Algunes de les més destacades són les recollides periòdiques de xeringues en les proximitats de l’Hospital Sant Joan, equipament des d’on se subministra la metadona o actes commemoratius en dies assenyalats com el Dia Internacional de la Guerra contra les Drogues. L’entitat també tenia la seva branca més feminista i de gènere amb DonaARSU, que enfocava les seves activitats en les usuàries femenines. De fet, des de DonaARSU es feien tallers de costura amb vessant solidari a favor del càncer de mama.
Un altre dels serveis que es gestionava des de ARSU en l’equipament de la Illeta era ISOLAB, un laboratori de test de drogues pioner a la demarcació i segon a Catalunya. Des d’aquest servei, les persones usuàries podien portar les substàncies per tal que s’analitzessin de manera anònima. Aquest laboratori servia d’eina primordial en la reducció de danys. Des d’ARSU asseguren que alguns usuaris consumien menys o deixaven les substàncies en comprovar que aquestes havien estat adulterades. Per altra banda, ISOLAB també suposava tenir una informació i control ràpid de possibles adulterants de caràcter greu en les substàncies. Segons Tré Borràs, membre de la junta d’ARSU, “amb ISOLAB es podia tenir una resposta ràpida en cas que es detectassin substàncies adulterades amb Fentanil, per exemple”, un narcòtic considerat extremadament perillós.
La Illeta, un equipament municipal
Des de l’Ajuntament de Reus no han volgut explicar els motius pels quals han obligat a marxar a ARSU d’aquest equipament, ni tampoc els serveis que s’hi estan portant a terme actualment. També expliquen ARSU ja no té la seu social en aquest espai des de l’abril de 2023, moment en que també van deixar de portar a terme les seves activitats. També posen els centres cívics a disposició de l’entitat per poder continuar la seva tasca.