La batalla de Vilallonga i el Morell, ressorgeix de l’oblit a Reus gràcies a la signatura d’un conveni entre el Centre d’Estudis Pere Virgili i els ajuntaments de Vilallonga i Reus. A part dels actes que es duen a terme cada any a Vilallonga, Reus també n’oferirà aquest pròxim 2025.
Reus, Vilallonga i el Centre d’Estudis Pere Virgili de Vilallonga signen un conveni per a recuperar la memòria de la batalla de Vilallonga i el Morell on 133 reusencs liberals van perdre la vida enfrontant-se a una partida carlina que els va emboscar al Morell i fugint van refugiar-se a l’església de Vilallonga.
A la recreació històrica i activitats al voltant de la batalla com un esmorzar carlí, vermut liberal o danses amb el Ball de Serrallonga organitzades pel Centre d’Estudis Pere Virgili i amb el suport de l’Ajuntament de Vilallonga que es duen a terme el 8 de setembre i l’obertura de forma gratuïta de tots els museus de la localitat, s’afegiran diversos actes a Reus al voltant de la data real de la batalla, és a dir l’1 de març.
Entre els actes que es realitzaran a Reus hi ha una mostra de documentació relacionada amb l’enfrontament per part de l’Arxiu Municipal de Reus, l’organització d’una conferència a càrrec del Centre d’Estudis Pere Virgili i una actuació de senyalització de la Capella dels Herois de la batalla i la resignificació del monòlit franquista a “los caídos por Dios y por España” que en un principi havia d’estar dedicat als herois de Vilallonga al Cementiri General de Reus.
La firma d’aquest conveni pretén rescatar de l’oblit el succés i fer coneixedors als ciutadans de Reus d’un dels episodis més rellevants de la seva història com a nucli impulsor d’aquestes idees liberals que havia estat aparcat a un segon terme durant molts anys, tal com indica la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència de l’Ajuntament de Reus Montserrat Flores.