Reus, més cara el 2025

per: Marc Càmara

El Govern incrementarà el cost de l’aigua, el transport públic i els serveis funeraris

alcaldia de Reus
Façana de l’Ajuntament de Reus

Els ciutadans de Reus pagaran més per alguns serveis aquest 2025. Encara pendents de conèixer al detall les ordenances fiscals, és a dir, els impostos que es pagaran l’any vinent, Canal Reus els avança algunes modificacions de preus públics que s’han anat aprovant aquests darrers dies i que van del 5 al 25% d’increment, segons diverses fonts de l’oposició municipal. A l’espera de què passi amb els aparcaments, que s’ha d’aprovar aquest dijous, de moment s’apugen l’aigua, el transport públic i els serveis funeraris.

Segons ha pogut saber Canal Reus, el consell d’administració d’Aigües de Reus ha acordat un increment de la tarifa fixa d’un 5%. Això vol dir que, independentment de l’aigua que es consumeixi, totes les famílies pagaran més. Ara bé, si es consumeix més de 13 metres cúbics d’aigua mensuals, el que equival a dos adults i un infant segons calcula el consistori, a aquest increment cal sumar-hi el cost de la tarifa variable, que pujarà un 10% l’any vinent (en el cas de tenir una despesa inferior, la taxa variable no canvia i queda congelada). És el mateix que puja la tarifa per a la indústria. I encara un últim escenari, el d’aquells que tinguin piscina, i que pagaran un 30% més cara l’aigua també per la tarifa variable.

Això respon a un escalat en termes tècnics, que encareix l’aigua a mesura que se’n consumeix més. Les persones que consumeixin la primera tarifa de la taula, les que gasten menys de 13 metres cúbics d’aigua al mes, no veuran incrementada la seva tarifa variable.

Reus Transport ha aprovat ja un increment de prop del 25% del bitllet senzill d’autobús i també del viatge fins a l’Aeroport. Així doncs, el bitllet senzill passarà d’1,30 euros a 1,60 euros, mentre que el trajecte fins a l’Aeroport passarà de 3 euros a 3,70. La resta de tarifes de Reus Transport, la T-30, la T-90 i la resta de targetes, incrementen el seu cost un 5%.

Precisament un 5% és el que s’incrementen tots els serveis funeraris.

Aquests preus ara caldrà que s’aprovin a la junta general de Reus Serveis Municipals i que quedin ratificades en la sessió plenària d’Ordenances Municipals prevista per aquest mes d’octubre.

Segon any d’increments després de la pujada d’impostos de Reus el 2024

L’any passat, el govern liderat per Sandra Guaita ja va apujar els impostos de forma transversal. Es va apujar un 14% la brossa, un 30% la recollida de residus comercials, un 12,5% l’IBI, un 54% el servei de grua i un 10% la taxa de serveis de cementiri, entre altres.

Tot plegat va provocar mobilitzacions al carrer. Un increment que el govern aleshores va justificar en el context econòmic de l’Ajuntament i a la inflació, així com a l’adequació a la realitat de les despeses d’alguns serveis que feia temps que estaven congelats.

De moment es desconeixen les intencions del govern pel que fa a aquests impostos per l’any vinent. Uns comptes que encara s’estan negociant amb els grups municipals i que permetran configurar el pressupost de l’Ajuntament amb vista el 2025.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS