L’augment del 35% del preu de la brossa al Baix Camp tira endavant

per: Paula Montalvo

L’increment és important, i ve motivat per l’acumulació d’anys sense fer l’actualització als preus de la brossa de Secomsa

El plenari del Consell Comarcal del Baix Camp ha aprovat amb 25 vots a favor i 6 en contra que es tramiti l’actualització de les ordenances de Secomsa, l’empresa comarcal de la recollida i tractament de residus, per al 2025. Unes ordenances que s’actualitzen amb preus entre un 30 i un 35% més alts.

Les tarifes són per als ajuntaments que contracten el servei de Secomsa, i aquest augment repercuteix en el que acabarà pagant la ciutadania pel servei de la brossa. Cal tenir en compte que aquest 2025, per normativa europea, els veïns i veïnes han de pagar el 100% del que costa tota la brossa que generen.

A més, aquest gairebé 35% d’augment del preu no afectarà a tothom per igual: dependrà de quina sigui l’aplicació actual de la taxa en cada municipi. Hi ha ajuntaments que ja han fet l’augment del preu progressiu en els darrers anys i n’hi ha d’altres que mai han cobrat la brossa i, per tant, ara hauran de començar a cobrar-la des de zero.

Són unes tarifes que premiaran el bon reciclatge. És per aquest motiu que inciten al bon ús dels sistemes de recollida selectiva perquè el preu del servei disminueixi i, d’aquesta manera, la ciutadania no hagi de pagar preus més elevats.

La falta de transparència i mala gestió, en el punt de mira

Els grups de l’oposició, excepte la CUP, han votat en contra de la modificació de preus. Els que han emès el seu vot negatiu han assegurat que entenen l’augment de preu, perquè s’han de tenir en compte els costos actuals i normatives vigents que giren al voltant de la gestió de la brossa. Ara bé, diuen votar en contra perquè no estan d’acord amb la gestió que s’està fent del Consell Comarcal del Baix Camp. Igual que amb la gestió de Secomsa i la transparència de tot plegat. Un argument al qual la CUP també s’hi ha sumat, malgrat votar a favor de l’augment de taxes.

Un clar exemple, han assenyalat els mateixos membres de l’oposició, és que el gerent de l’empresa pública, que és el mateix gerent del Consell, fa un mes que està de baixa. S’havia de nomenar la gerència en aquest ple del 17 d’octubre, però per qüestions que es desconeixen, el punt de l’ordre del dia es va retirar hores abans del plenari. “La gerència necessita un càrrec tècnic, no polític”, posava sobre la taula Mònica Pàmies de la CUP.

L’oposició també coincideix en la falta de transparència del govern. No és la primera vegada que denuncien públicament que no permeten que membres de l’oposició formin part dels consells d’administració de les empreses públiques. Un fet que provoca que no puguin fer bé la seva tasca de fiscalització. Daniel Rubio Angosto, d’ARA Catalunya, ho remarcava amb la frase, dirigida directament al president del Consell Comarcal, Ernest Roigé: “No hem parlat més d’una vegada. Vostè té el meu telèfon. Així estem”.

Malgrat l’allau de crítiques per part de l’oposició sobre la gestió del govern encapçalat per Esquerra, Junts i PSC, es mostren contents d’haver aconseguit aprovar les ordenances després d’un any convuls. El president de Secomsa, Joan Josep Garcia, apuntava que són unes ordenances “molt importants” per al bon funcionament de l’empresa pública.

Fil de notícies

AGENDA

RELACIONATS