L’impost a les energètiques amenaça una inversió de 1.000 milions d’euros de Repsol a Tarragona

per: Redacció

El govern de l’Estat ha de convertir en permanent l’impost a la banca i les energètiques, un canvi que segons Repsol “penalitza” i fa que es plantegin “paralitzar les inversions”

El govern espanyol està treballant en convertir en permanent l’impost a la banca i les energètiques. Es tracta d’un impost, fins ara, extraordinari, i que podria convertir-se en definitiu després de regularitzar-lo. Ara bé, Repsol ha avisat que si s’aprova la permanència d’aquest impost, s’estaria posant “en dubte la viabilitat” de les inversions que té prevista l’empresa a l’estat, tal com han fet públic ja diversos mitjans.

Un exemple clar és la inversió prevista al complex químic de Tarragona. Repsol té previst destinar 1.100 milions d’euros per a fer la nova ecoplanta i l’electrolitzador més gran de l’estat en els pròxims anys. És una inversió que ara perilla, ja que ha estat la mateixa empresa la que ha assegurat que si “penalitzen” les companyies, es “paralitzaran les inversions“, segons publica l’ACN. L’alternativa seria, segons han publicat alguns mitjans, portar aquestes inversions fins a Portugal.

L’estat espanyol defensa l’impost

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, és l’encarregat de defensar que l’impost es convertís en permanent. De fet, explicava que aquest impost a la banca i les energètiques ha servit per “cobrir l’escut social i la resposta de l’Estat per protegir els ciutadans davant l’increment del cost de la vida“.

També remarcava que, tot i haver implementat de manera extraordinària aquest impost, les empreses havien continuat creixent, és a dir, és una mesura compatible i les companyies continuaven guanyant, segons diu. Val a dir que Repsol va tancar l’any 2023 en positiu, amb un benefici de més de 3.000 milions d’euros.

Per la seva banda, són molts els actors socials, polítics i econòmics que estan demanant al govern espanyol que eviti que l’impost a les energètiques es converteixi en permanent. És el cas de Foment del Treball, sindicats relacionats amb la química, així com l’Ajuntament del Morell, municipi on està previst que hi arribi gran part de la inversió prevista.

La Taula del Congrés dels Diputats amplia termini per a presentar esmenes

La Taula del Congrés dels Diputats es reunia aquest dimarts per a fer definitiva la mesura. Malgrat això, finalment ha aprovat una pròrroga per a ampliar el termini perquè es presentin esmenes. En concret, fins al 30 d’octubre.

Ara mateix, empreses i sindicats que es veurien afectats per aquesta modificació fiscal estan mantenint reunions amb els grups parlamentaris, ja que són aquests els que poden presentar esmenes. Sigui per a anul·lar l’impost o bé traient-li força.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS