Les obres de Lotte a Mont-roig començaran a mitjan 2025

per: Clara Marquiegui

Un any després de l’exposició pública dels detalls del projecte, la previsió és que l’empresa no comenci a operar des del Baix Camp fins al 2027

Ara fa un any, el 23 d’octubre de 2023, dirigents de l’empresa sud-coreana Lotte Energy Materials van visitar Mont-roig del Camp per fer més palpable el seu futur projecte al municipi. Aquell mateix dia es van reunir amb representants institucionals del Camp de Tarragona, premsa i ciutadania, tres reunions que van servir per conèixer els primers detalls concrets de la implantació de les seves fàbriques d’elecfoil, un component de les bateries elèctriques.

Entre altres, l’empresa va posar sobre la taula el consum d’aigua que necessitarien: 4.500 metres cúbics diaris, dels quals 2.500 serien reutilitzats. Unes xifres xocants en situació d’extrema sequera, que portaven els veïns al carrer, amb la formació de diverses plataformes en contra del projecte. L’alcalde aclaria, unes setmanes més tard, que aquesta aigua provindria d’un excedent del CAT, com també assegurava que les obres de la primera fàbrica començarien el 2024 i l’inici d’operacions seria el 2025.

Els terminis, amb el pas dels mesos, s’han anat endarrerint a causa de la burocràcia, l’entesa amb l’empresa i el canvi al govern de la Generalitat. Ara mateix, si tot va bé, les obres de la primera fàbrica de la multinacional a Catalunya, que té una inversió de 400 milions d’euros, començaran el segon trimestre de 2025 i la planta estarà operativa el 2027.

Els tràmits administratius avancen, a poc a poc

Aquest 2024, el ple ha validat el conveni de compravenda de la parcel·la per 4,4 milions d’euros amb Lotte, com també ha aprovat la modificació del POUM perquè els terrenys puguin acollir indústries de fins a un nivell 5 de perillositat, amb edificacions d’un màxim de 25 metres i amb canvis en la seva delimitació. Un canvi del pla urbanístic que també té la llum verda de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona.

La tramitació del Pla Parcial, que concretarà encara més el projecte, és el següent pas del consistori mont-rogenc. En aquesta línia, la mateixa comissió ha emès ja l’informe urbanístic i territorial d’aquest pla, que preveu qualificar de sòl públic una franja de 100 metres paral·lela a l’AP-7, entre altres.

El component “estratègic” hauria d’accelerar el projecte

Ara, caldrà esperar a veure si el projecte recupera ritme i les obres de la primera fàbrica de Lotte a Mont-roig comencen, veritablement, a mitjan 2025. Cal recordar que el projecte està catalogat com a estratègic per la Generalitat de Catalunya, fet que hauria d’accelerar el seu desenvolupament.

Fil de notícies

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS