La troballa, que data del segle IV aC, la van fer uns pescadors cambrilencs als mars de les Terres de l’Ebre
La descoberta de l’àmfora es va produir fortuïtament al gener del 2020, quan els patrons de la barca Coyote del port de Cambrils, els germans Lluís i Pere Miquel Rebull, estaven en plena campanya del verat navegant pels mars de les Terres de l’Ebre.
L’excepcionalitat de l’àmfora
De seguida es van adonar que no era una àmfora romana, sinó que es trobaven davant d’una peça excepcional. Un cop analitzada, es va saber que es tractava d’una àmfora púnico-ebussitana de 2.300 anys d’antiguitat que s’havia fabricat a Eivissa. El recipient s’utilitzava, probablement, per traslladar vi de les Balears a la península. A part de ser una peça que se n’han trobat ben poques, el seu bon estat de conservació, d’un 80% del total, li ha donat aquesta excepcionalitat.
Presentació i incorporació a l’exposició permanent
Des de la descoberta, l’àmfora s’ha catalogat, s’ha restaurat, i aquest cap de setmana s’ha presentat a la ciutadania. En un acte simbòlic, de col·locació a la vitrina, la peça ha passat a formar part de l’exposició permanent “Cambrils: els orígens” del Museu d’Història de la població.