Els pescadors es manifesten contra la normativa que Europa vol implementar a partir de l’any 2025 i que limita els dies de pesca d’arrossegament
Aquest dilluns i dimarts, 9 i 10 de desembre, els pescadors de tota la costa del Mediterrani han anat a la vaga. Una vaga incentivada per la proposta de la nova normativa europea dins el Pla Sinkevicius, i que vol reduir les jornades en què es podrà fer pesca d’arrossegament a menys de 27 dies en tot l’any.
És una proposta que tot el sector ha considerat i titlla d'”inacceptable“. Per això, coincidint amb la trobada de la Comissió Europea per a debatre sobre aquesta proposta, els pescadors es troben en vaga per a demanar que no tiri endavant.
La major part de treballadors de la mar estan a Madrid concentrats, però també s’han fet manifestacions en poblacions amb tradició pesquera, com és el cas de Cambrils o Tarragona.
Els pescadors es troben encoratjats en què la normativa no tiri endavant, ja que suposaria una sentència de mort per al sector.
Treballar menys d’un mes a l’any
La Comissió Europea planteja una reducció del 79% dels dies de pesca d’arrossegament de cara a l’any vinent. Un canvi que suposa que les embarcacions només podran sortir entre 20 i 28 dies el pròxim 2025.
Fa ja anys que des de Brussel·les es limiten els dies en què els pescadors podien treballar, amb l’objectiu que el fons marí es regenerés. És un hàbitat que s’ha vist afectat per l’excés de pesca en les darreres dècades i també pel canvi climàtic.
Ara, Europa opta pel 2025, enfortir la restricció. És un canvi que el sector no ha rebut a gust. Asseguren que és una condemna de mort per a la pesca d’arrossegament, no només per la Costa Daurada, sinó per tot el Mediterrani.
Cambrils perdria gran part de la pesca
Fixant-nos en Cambrils, ara mateix la Confraria de Pescadors compta amb vuit embarcacions de pesca d’arrossegament. Uns vaixells que donen resposta a gran part de la demanda que té el mercat amb productes de proximitat.
Masdéu explica que la pesca d’arrossegament és la que més quilograms de peix acumula al Port de Cambrils, alhora que els permet aconseguir un gran ventall d’espècies. “La gamba, l’escamarlà, la galera… són espècies que es poden agafar amb art menor, amb les barques de pesca tradicional. Però la quantitat de producte que s’agafa amb una embarcació i altra no té punt de comparació“.
Remarquen que l’esforç per part del sector en els darrers anys ha estat molt alt, i que així ho demostra la regeneració que ha tingut el fons marí. Des de la Confraria confien que els mandataris europeus facin un canvi i aquesta reducció de dies de pesca finalment no acabi aplicant-se.