El futur “Hub del vi” avança a bon ritme

per: Jordi Olària Gras

L’antiga fàbrica Falbar de Falset ha d’acollir un equipament de referència a escala europea

L’anomenat futur Hub del vi de Falset, continua fent passes endavant i ja té tancat el pressupost per fer realitat la part museística. S’ha d’instal·lar a l’antiga fàbrica Falbar, que fa dos anys va adquirir l’Ajuntament. Fa uns mesos, el projecte va rebre el suport explícit del govern central i del català, a més de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal del Priorat, l’Ajuntament de Falset, l’IRTA, l’Incavi i les dues Denominacions d’Origen.

De les dues potes del projecte, l’enoturística ja compta amb pressupost. Segons detalla l’alcalde de Falset, Carlos Brull, “l’espai del vi, que és l’espai turístic, ja té el seu finançament, que ve d’un Next Generation de 600.000 euros i també tenim els Fons de Transició Nuclear del 2023, que ens ajudaran a completar aquest nou espai turístic”.

S’està treballant en la concreció dels espais, que han de servir perquè es pugui convertir en un actiu turístic de primer ordre. Brull exposa que “explicarà la història vitivinícola, amb una sala immersiva amb espai de degustació i també hi haurà un espai d’informació”. “Aquest espai d’informació, la idea principal és que sigui l’oficina comarcal de turisme que ara està al Consell Comarcal”, afegeix Brull.

La futura seu de Vitec busca finançament

Aquest futur Hub del vi ha de tenir una segona pota més important tant pel que fa al pressupost com a la importància que ha de tenir per al sector i per al territori. Vitec, el Centre Tecnològic del Vi, ha de traslladar-hi la seva seu per fer un salt endavant. Aquesta branca compta amb un pressupost previst d’entre 10 i 11 milions d’euros per al qual es busca finançament.

El director general de Vitec, Sergi de Lamo, explica que “podem fer un salt d’escala important, fa quinze anys que som aquí”. Afegeix que “ens hem convertit en un centre d’innovació tecnològica referent a tot l’Estat i ens plantegem tenir una infraestructura de referència europea”. L’execució d’aquest projecte ha de permetre ampliar la cartera de serveis que ara ofereix el Centre Tecnològic i potenciar també la part de formació, reivindicant l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana.

S’hi preveu una sala de tast que permeti als cellers fer presentacions comercials. S’hi contemplen espais per a entitats de l’àmbit enològic i enoturístic i un viver per a impulsar la creació de cellers. Brull planteja que “podria haver-hi el celler experimental i un viver de celleristes”. Aquest viver, assegura, “és importantíssim per poder iniciar l’activitat de celler sense haver de fer una gran inversió, i poder-la fer quan l’activitat ja està en marxa i estabilitzada”. Tot plegat ha de convertir el futur centre tecnològic en referència a escala europea que, a més, es converteixi en un actiu per fer front al repte demogràfic del Priorat.

AGENDA

28 d'Octubre

RELACIONATS