El nou centre, ubicat a l’antiga Falbar de Falset, impulsarà el desenvolupament sostenible i la innovació a les zones rurals

La Diputació de Tarragona i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic han signat un protocol d’intencions per a la creació d’un nou Centre d’Innovació Territorial (CIT) a Falset que donarà servei al conjunt de les comarques del Camp de Tarragona, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre. A més, les quatre comarques ebrenques comptaran amb una extensió del centre que permetrà oferir servei amb una major proximitat. Aquest centre serà el segon de Catalunya, després del que ja està en funcionament a Lleida.
El Centre d’Innovació Territorial de Falset tindrà com a objectiu fomentar el desenvolupament sostenible i la innovació en les zones rurals, de manera que ofereixi suport a projectes locals i promogui la col·laboració entre institucions, empreses i la comunitat. Amb un pressupost total de 900.000 euros, el projecte comptarà amb una aportació de 500.000 euros per part del Ministeri i de 400.000 euros de la Diputació de Tarragona.
Aquest nou centre esdevindrà un punt de referència per a la innovació i el desenvolupament rural, i contribuirà a la revitalització de les zones rurals i a la millora de la qualitat de vida dels seus habitants.
El diputat de la Diputació de Tarragona i president del Patronat de Turisme, Carlos Brull, ha participat en la signatura del Protocol de col·laboració entre la Secretaria General per al Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la Diputació de Tarragona per a l’impuls del CIT de Falset, en un acte presidit per la vicepresidenta quarta del Govern d’Espanya, Sara Aagesen, durant el qual s’ha impulsat l’adhesió de 7 territoris més a la Red de Centros de Innovación Territorial (RedCIT).
Durant l’acte, Aagesen ha destacat que aquestes signatures són una demostració del nostre compromís amb els municipis rurals; seguirem treballant per tal que tots els territoris tinguin accés a la RedCIT. Som cada vegada més i seguirem creixent. Per a Carlos Brull, “aquest primer Centre d’Innovació Territorial a la demarcació de Tarragona serà una eina molt potent per al món rural perquè dotarà d’instruments i d’acompanyament els emprenedors per al desenvolupament dels seus projectes, fet que permetrà retenir el talent i obrir noves oportunitats als municipis rurals. Des de la Diputació de Tarragona treballem per a millorar les condicions de vida dels municipis, amb una especial incidència als més petits, de manera que garantim l’equitat i l’equilibri territorial”.
Nova eina per a la reactivació dels territoris rurals
El CIT de Falset es concep com un espai estratègic de col·laboració que desenvoluparà iniciatives innovadores per reactivar els territoris rurals en vies de despoblament. Els seus objectius inclouen:
- Dinamitzar el teixit socioeconòmic: Basant-se en la col·laboració, la intel·ligència col·lectiva i la innovació social.
- Fomentar la creació, retenció i atracció de talent: Donant suport a l’emprenedoria i col·laborant amb agents públics i privats.
- Contribuir a l’equilibri territorial: Treballant en xarxa amb altres centres de la RedCIT i el node central per compartir recursos i difondre bones pràctiques.
El CIT podrà dur a terme diverses actuacions, com ara:
- Diagnòstic del territori: Detectant fortaleses i debilitats, establint objectius de desenvolupament i donant suport a la generació d’estratègies territorials integrades.
- Activitats de suport a l’emprenedoria: Incloent espais de treball col·laboratiu i vivers d’empreses.
- Projectes d’innovació tecnològica i digitalització: Que permetin l’assentament de noves activitats al medi rural.
- Projectes d’innovació ecològica: Fomentant la implicació i la responsabilitat de la comunitat en la conservació del patrimoni cultural i natural.
La Diputació de Tarragona, compromesa amb la lluita contra el despoblament:
La lluita contra el despoblament és un dels eixos centrals del Pla de Mandat de la Diputació de Tarragona. A través del Pla ImpulsDipta, la Diputació destina recursos per afavorir els municipis més petits i despoblats, amb l’objectiu de millorar les condicions de vida i generar oportunitats econòmiques. Altres projectes destacats inclouen ajuts a projectes innovadors per a la transformació territorial i la transició ecològica, així com iniciatives per fomentar la cohesió social i territorial.