El Priorat, en peu de guerra de nou per l’aigua del Siurana

per: Mireia Jansà Mata

La plataforma pel Riu Siurana, Prioritat i altres entitats i administracions del Priorat s’han concentrat en contra de la reunió que ha de decidir quina quantitat d’aigua es transvasa de Siurana a Riudecanyes

Les pluges dels darrers mesos han propiciat que les reserves dels pantans de Siurana i Riudecanyes es troben en millor estat, arribant gairebé al 30% de la capacitat del de Siurana i prop del 60% el de Riudecanyes. El pròxim 5 de maig hi ha convocada una reunió per determinar si es farà transvasament entre ambdós pantans així com dates i quantitat d’aigua. Aquesta reunió ha tornat a revifar la problemàtica de l’aigua al Priorat. En aquest context, la Plataforma pel Riu Siurana i Prioritat han convocat una concentració aquest dimecres a la presa de l’embassament de Siurana per mostrar, un cop més, el seu rebuig als transvasaments.

En aquest sentit, des de la Plataforma pel Riu Siurana han manifestat que “poca aigua hi ha per desembassar, per tant, nosaltres afrontem la reunió amb el propòsit que no es transvasi aigua”. Per altra banda, des de Priorat han destacat que “per enèsima vegada s’ha de posar sobre la taula el que estan fent amb l’aigua” i afegeixen que “som aquí per reclamar que l’aigua torni al riu que és on hauria de ser”.

En la concentració hi han participat entitats implicades a la comarca com Unió de Pagesos, la DOQ Priorat o Revolta Pagesa així com representants de diversos ajuntaments prioratins, tot plegat per deixar clar que la problemàtica de l’aigua va més enllà de disputes entre ecologistes i regants, i que s’ha convertit en una qüestió de comarca.

Per exemple, Salustià Álvares, president de la DOQ Priorat ha explicat que “no estem totalment en contra de la gestió que s’ha de fer, però fins que no estiguin resolts tots els problemes que tenim a la comarca, creiem que la poca aigua de la comarca, evidentment, s’ha de quedar a la comarca”.

Per altra banda, Carlos Rull, alcalde de Falset, també ha apuntat que “ara no és bon moment per plantejar cap mena de transvasament perquè aquí també hem patit un estrès hídric brutal durant quatre anys i també es necessita regar els aqüífers, regar els camps i donar aigua per ús de boca.”

Altres administracions com el Consell Comarcal del Priorat, també han assistit i participat de la concentració per defensar alternatives com la de portar la futura connexió entre l’Ebre i el pantà de Guiamets fins a l’embassament de Siurana.

Joan Sentís, vicepresident 3r del Consell Comarcal del Priorat i vicepresident del TOPOGRAPO ha manifestat que “El que no pot ser és que tinguem 500 quilòmetres d’aigua del CAT distribuïda per tota la demarcació de Tarragona, des d’Alcanar fins a Cunit, i que al pantà de Siurana sembla que no hi pugui arribar mai l’aigua sinó vé del Priorat. I afegeix que el poc tram que hi ha entre Guiaments i el pantà de Siurana “no suposaria tanta inversió per poder facilitar i facilitar una comarca que ha patit tant en els darrers anys”.

La Plataforma pel Riu Siurana i Prioritat no descarta més accions reivindicatives si finalment els transvasaments de Siurana i Riudecanyes es porten a terme.

AGENDA

del 26 d'Abril fins el 27 d'Abril

Campionat Rock The Stage

23 d'Abril

Sant Jordi 2025

RELACIONATS