En el primer quadrimestre de 2025 el 28,57% d’accidents fatals de la demarcació s’han produït a l’AP-7
L’AP-7 era de pagament fins al 2020, quan els peatges es van retirar en el tram entre Tarragona i Alacant i un any després, el 2021, es va alliberar el tram nord, de Tarragona fins a La Jonquera.
Aquest fet, després de 5 anys, s’ha traduit en el fet que el trànsit hagi augmentat cada vegada més i no sols de cotxes, furgonetes o motocicletes sinó també de vehicles pesants. Principalment perquè estan obligats a evitar la N-340 i l’A-7 en determinades ocasions.
Un dels motius pels quals la via es converteix en perillosa en alguns trams és perquè existeixen només dos carrils per sentit i els camions estan obligats a circular exclusivament pel dret, fet que comporta retencions i fins i tot accidents. És el cas del tram que comprèn Vila-seca i el País Valencià.
En aquest sentit, el creixement del trànsit de camions a Tarragona supera àmpliament el de les altres demarcacions catalanes. De fet, mentre que el trànsit de camions a Tarragona va créixer un 49,74%, a Barcelona ho va fer un 10,75% i a Girona, un 25,60%.
Durant les hores punta, en tots els trams de l’autopista que tenen només dos carrils per sentit, se sobrepassa la capacitat màxima de l’AP-7. La congestió és més que evident i, en alguns trams, supera els llindars de capacitat que es podrien assolir amb una infraestructura de tres carrils per sentit.
El resultat de la combinació de tots aquests elements repercuteix en el nombre d’accidents fatals. En el primer quadrimestre del 2025, el 28,57% d’accidents mortals de la demarcació de Tarragona han tingut lloc en l’AP-7.