El metge de la Ribera que va acabar en un gulag

per: Marc Càmara

La història de Julià Fuster ha estat la protagonista de la primera conferència d’un nou cicle de xerrades al voltant de la Guerra Civil organitzat per la Fundació Privada Reddis

El doctor Julià Fuster, nascut a la Serra d’Almos, va ser un dels centenars de metges que van actuar al front de la Guerra Civil espanyola. Fuster va ser un dels cirurgians que operaven les ferides de guerra dels milers de víctimes dels bombardejos, enfrontaments directes i estralls de la batalla.

El doctor Lluís Colomés, aficionat a la història, ha ofert aquest dimarts una conferència sobre la figura de Fuster que ha servit també per comprendre com funcionava la rereguarda mèdica de la guerra. Amb una exquisida dissertació, Colomés va enlluernar el centenar llarg d’espectadors que van omplir la sala d’actes de la Fundació Privada Reddis.

I és que la història de Fuster no té pèrdua. Després de la guerra, obligat a l’exili, acaba a la Unió Soviètica, on descobreix que les bondats del comunisme no s’apliquen com ell esperava. Això el condemna a un gulag, el de Kengir, a l’actual Kazakhstan.

Segon cicle de conferències

La Fundació Privada Reddis organitza un nou cicle de conferències al llarg de les setmanes vinents. La d’aquest dilluns és la primera. El dia 20 de maig, l’historiador Axel Baiget abordarà la figura de Ventura Gassol. Una setmana després, el dia 27 de maig, Joan Navais, també historiador, parlarà sobre els reusencs deportats als camps d’extermini nazis. I per acabar, el 3 de juny, Montserrat Flores, regidora de Bon Govern de l’Ajuntament de Reus, i Elisenda Cristià, arxivera de l’Arxiu Municipal, oferiran una visió de com es treballa actualment per mantenir la memòria de les víctimes de la Guerra Civil espanyola.

AGENDA

del 6 de Juny fins el 8 de Juny

REUS VIU EL VI

del 16 de Maig fins el 17 de Maig

Music Valls Va de Vins: DO Tarragona

del 16 de Maig fins el 25 de Maig

9a RUTA DE TAPES l’Hospitalet de l’Infant

RELACIONATS