Aquest col·lectiu ha de passar per un procés llarg per poder accedir al vot i depenen de terceres persones. És per això que demanen incorporar un QR a les butlletes, per poder llegir-les amb els mòbils i guanyar autonomia.
Queda un mes just per les eleccions autonòmiques, un dia en què tots els catalans i catalanes podrem votar lliurement al partit polític que més s’ajusti a les nostres necessitats i els nostres gustos perquè estigui al capdavant del país els pròxims quatre anys. Però realment aquest moment és igual per a tothom? Des de fa uns mesos l’ONCE lluita per canviar la manera de votar de les persones cegues, deficients visuals o amb baixa visió.
Fins ara, les persones d’aquest col·lectiu que volen demanar el vot han de passar per un procés que titllen “d’enrevessat”. La persona afiliada ha de trucar a un telèfon, demanar el vot accessible amb braille i esperar que li facin arribar a casa o a la mesa electoral. A més, en tractar-se de butlletes normals, han de dependre sempre d’algú que els pugui ajudar a votar.
Ara demanen implantar un vot accessible que funcioni a través d’un QR en cadascuna de les butlletes, i que els permeti llegir-ho a través dels seus telèfons mòbils. Aquest tipus de vot s’ha implementat en altres països, com per exemple a Andorra, i garanteix que les persones amb discapacitat visual puguin dipositar la papereta sense necessitar el suport de ningú, assegurant que el vot és totalment secret i dotant a aquestes persones de llibertat i autonomia total.
Aquest sistema no suposaria cap cost extra de fabricació i a la vegada sí que implicaria un avenç en l’accessibilitat d’aquestes persones. A hores d’ara aquesta proposta s’està lluitant a escala europea, tot i que es troba en una fase molt embrionària, per la qual cosa es descarta que pugui entrar en funcionament aquestes pròximes eleccions.