A banda del que ingerim, també és crucial com processem els aliments
Quan vivim episodis de calor intensa, el principal risc és la deshidratació. Més enllà de beure molta aigua, que és un factor clau, també podem aprofitar els aliments que ingerim per incorporar líquid al nostre organisme. La directora del Centre de Toxicologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica de la URV, Mònica Bulló, ens ha donat algunes recomanacions.
Les fruites i les verdures haurien de dominar la nostra cuina durant l’estiu perquè aporten vitamines i minerals que perdem en suar. Sobretot, hem de prioritzar aquelles que tinguin un contingut d’aigua més elevat. En el cas de les fruites, són ideals les de temporada com la síndria, el meló o les maduixes, que, a més, aporten sensació de frescor. En el cas de les verdures, el cogombre és un dels vegetals amb més contingut hídric i també hem de prioritzar les fulles com l’enciam, les bledes i els espinacs que ens permeten fer menjars freds.
Per complementar el nostre plat, també és important l’aportació proteica que podem aconseguir amb llegums, que tenen un contingut nutricional molt elevat, amb peix i pollastre. Com a postres, el producte laic també aporta molts nutrients i sensació de frescor.
És molt important com processem els aliments
A banda del que ingerim, també és crucial com processem els aliments. És per això que en aquesta època s’han d’intentar evitar els fregits i les millors coccions són el vapor, en papillot o al microones que ajuden a no augmentar la temperatura de la cuina.
Pel que fa a begudes, a banda de prioritzar sempre l’aigua o els sucs naturals, no són recomanables begudes molt fredes sobretot si s’acaba de fer alguna activitat física i la temperatura corporal és elevada per evitar el xoc tèrmic.