Alerten del risc de fracàs escolar dels infants amb altes capacitats

per: Paula Jansà

L’associació Athena ha posat sobre la taula els problemes emocionals, socials i acadèmics greus que pateixen aquests infants

S’estima que arreu de Catalunya hi pot haver fins a 40.000 infants amb Altes Capacitats no identificats. Es tracta de nens i nenes amb un conjunt d’habilitats i talents excepcionals en una o més àrees del desenvolupament intel·lectual, creatiu o artístic. Tot i que són infants que poden ser classificats com superdotats, talentosos o precoços, també requereixen d’una educació personalitzada per poder adaptar-se a les seves necessitats i explotar el seu potencial.

Aquí és precisament on posa el focus l’associació Athena, l’entitat del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que acompanya a famílies amb nens i nenes amb altes capacitats. Des d’Athena alerten que el sistema educatiu actual moltes vegades deixa de banda els infants amb altes capacitats perquè acostumen a “tirar sols”. A això se suma el fet que hi ha pocs recursos i molta diversitat a les aules i s’acaben prioritzant els nens i nenes que no arriben als continguts mínims.

Segons expliquen des de l’entitat, les conseqüències són alarmants i es calcula que fins a un 70% d’aquest alumnat pot acabar mostrant desmotivació, ansietat o abandonament escolar si no es detecta i atén a temps. “No volem prendre recursos sinó que s’ofereixin els mateixos, perquè moltes vegades no només és el fet que poden anar tirant sinó que això els comporta emocionalment unes frustracions, ràbia, depressions… Molts símptomes que acaben provocant fracàs escolar o reben tractament psicològic” explica Marta de Mora, presidenta de l’associació Athena.

Des d’Athena també exposen que moltes escoles no disposen de recursos ni formació per detectar i acompanyar aquest alumnat i és per això que reclamen que s’augmentin els recursos destinats a la detecció i atenció d’aquests infants i que s’impulsi una formació específica per al professorat.

Més del 50% d’aquests infants no tenen Pla Individualitzat

Segons dades recollides per entitats especialitzades, més del 50% dels infants amb altes capacitats no tenen cap Pla Individualitzat i molts dels que sí que en tenen, no reben un seguiment adequat. “És adaptar curricularment els continguts escolars. Igual que a un nen no se li exigirà arribar a un nivell si no pot, als nostres nens i nenes aquest nivell necessiten que sigui més alt, ampliar continguts, enriquiments, motivacions extres…” apunta de Mora.

Amb tot, la situació provoca que moltes de les famílies hagin de buscar i pagar un professional extern per poder tenir l’informe d’Altes Capacitats, que els hi validin des de l’EAP, l’equip d’assessorament pedagògic del Departament d’Ensenyament, i poder exigir així el pla individualitzat.

RELACIONATS