Es tracta d’una prova pilot que el Govern català ha posat en marxa en 27 centres
La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una prova pilot per canviar la manera d’enfocar l’atenció primària. Aquesta vol que les consultes siguin més àgils i estiguin més centrades en el pacient. En total, gairebé trenta centres catalans han iniciat aquesta prova pilot. Al Baix Camp, els centres escollits han estat el CAP Marià Fortuny i el CAP Mont-roig.
Ús de la intel·ligència artificial
Fa molts anys de l’última reforma d’aquesta àrea, i amb aquesta prova pilot, els dos CAP s’han convertit en Centres de Salut Integral de Referència i una de les mesures que s’han posat en marxa és la incorporació de la intel·ligència artificial. Amb la voluntat d’humanitzar més la consulta i que el personal pugui estar al 100% pel pacient, ara les trobades compten amb una transcripció de veu. “Tenim un micro a la consulta, després la intel·ligència artificial transcriu el motiu de la consulta, l’exploració que li fas al pacient, les recomanacions que li dones…” explica Roser Barceló, coordinadora d’infermeria del CAP Marià Fortuny.
Potenciar perfils professionals
Un altre dels punts importants d’aquest nou model és potenciar perfils professionals com l’administratiu sanitari, perquè esdevinguin una figura de referència pels pacients i els puguin acompanyar durant tot el seu procés dins el sistema de salut. “L’usuari sap molt bé com es diu el metge o l’infermer i ara volem introduir l’administratiu sanitari perquè el pacient sàpiga a qui s’ha de referir” assenyala Cristina Mestres, directora del CAP Marià Fortuny.
Amb tot, aquest nou model també busca més coordinació amb els hospitals i agilitzar les interconsultes. La prova pilot té una durada d’un any, per tant, si tot va sobre el previst, el juliol del 2026 s’avaluaran les mesures i es decidirà si s’apliquen en altres centres sanitaris.
