El Tomb porta la Zona de Baixes Emissions de Reus als jutjats

per: Jordi Olària Gras

L’entitat comercial ha presentat un contenciós administratiu per l’impacte econòmic que auguren amb la Zona de Baixes Emissions de Reus

El Tomb de Reus ha presentat un contenciós administratiu contra la normativa de la Zona de Baixes Emissions de Reus. Consideren que s’ha redactat i aprovat sense tenir en compte l’impacte econòmic que pot tenir en el teixit comercial local. Segons l’entitat, hi ha 3.500 establiments dins de la zona on s’ha de desplegar la nova normativa a partir de finals d’aquest 2025. El membre del consell executiu d’El Tomb de Reus Víctor Perales, exposa que “els comerciants de Reus en ple estem molt preocupants per la seva implantació, perquè pot afectar molt les nostres vendes“.

Admet que “l’Ajuntament ho ha fet bé a l’hora de preveure excepcions a la normativa, però crec que no ha comptat el gran impacte econòmic que pot tenir en el comerç de Reus“. Apunten que no es pot comparar la Zona de Baixes Emissions de Reus amb la que es pot haver desplegat a grans ciutats com Londres o París, on alguns defensen que el comerç n’ha sortit beneficiat. El Tomb recorda, per contra, que el transport públic a casa nostra no permet una bona connexió ni tan sols entre Reus i els pobles del seu voltant.

L’impacte de la Zona de Baixes Emissions de Reus en la població de fora

Una situació preocupant, insisteixen, perquè asseguren que set de cada deu clients del comerç reusenc viu fora de la ciutat. Quan s’hagi desplegat la Zona de Baixes Emissions de Reus es podrà evitar la sanció si s’aparca el cotxe a un pàrquing d’accés públic, com els municipals. Una excepció que els comerciants creuen que té riscos potencials. Perales posa d’exemple un escenari hipotètic durant la campanya de Nadal.

“Estan tots els pàrquings plens i algú d’una població veïna ve amb un cotxe que no té etiqueta, però sap que si entra al pàrquing, no el multaran; comença a donar tombs i troba els pàrquings plens, i marxa sense comprar i sabent que li arribarà una multa”. També assegura que, durant la primera reunió amb l’Ajuntament, hi havia una zona d’aplicació diferent de la que s’ha aprovat, i reclamen que es replantegi.

Reclamen reduir la zona d’afectació de la ZBE

Considera que s’ha treballat poc i que, de la mateixa manera que Madrid va agafar la M-30 com a zona d’aplicació i Barcelona les rondes, “a Reus han fet el primer cinturó, i això és la manera fàcil de fer-ho, perquè no cal canviar ni un senyal de trànsit”. De fet, apunta que “amb un plantejament més estratègic i amb més estudis, i també més costós, s’hauria pogut reduir la zona d’afectació, que ells diuen que no es pot reduir, però sí que es pot“.

Ara resten a l’espera de l’evolució del contenciós administratiu, però afegeixen que el seu objectiu és negociar amb l’Ajuntament una aplicació de la Zona de Baixes Emissions de Reus diferent de la que s’ha aprovat a hores d’ara. Pel que fa a la Unió de Botiguers, ha declinat fer declaracions sobre aquesta qüestió.

Entrevista a la regidora de l’Ajuntament de Reus Dolors Vázquez

Davant de les crítiques i dubtes del Tomb en relació amb la Zona de Baixes Emissions de Reus, Canal Reus ha entrevistat Dolors Vázquez, regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència i responsable d’aquesta ordenança. Entre altres qüestions, assegura que el govern està tranquil davant del contenciós administratiu. Defensa que la mesura fa més d’un any que es treballa, i que s’hi han incorporat canvis a partir del procés participatiu fet amb diferents agents socials de la ciutat de Reus. Unes trobades en les quals, segons apunta, el comerç local no ha participat, o no ho ha fet tant com hauria pogut.

Fil de notícies

RELACIONATS