Connectar agricultors amb entitats socials per aprofitar els excedents al camp

per: Paula Jansà

L’aplicació digital Soulfood encara la recta final de la seva fase de proves

La fruita i la verdura són dos aliments que haurien de ser la base de qualsevol alimentació saludable pels seus múltiples components beneficiosos: són riques en vitamines, minerals, fibra, aigua i també són baixes en calories. És per això que és important que tothom en tingui al seu abast i en pugui consumir.

Aquest és un dels motius pels quals s’ha posat en marxa l’aplicació SoulFood, una app digital que permet connectar a productors agrícoles locals amb iniciatives socials, per tal d’aprofitar els excedents agroalimentaris en origen amb finalitats socials. Aquesta eina forma part del projecte que, sota el mateix nom i impulsat per la Diputació de Tarragona i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, REDESSA, la Fundació Espigoladors i altres socis europeus, busca reduir el malbaratament alimentari.

Segons la FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, gairebé la meitat de la fruita i verdura que es produeix al món s’acaba perdent o es malbarata. Gràcies a aquesta nova eina, on es registraran les quantitats, tipologia i localitzacions dels productes, es podran anar quantificant dades que permetin reflectir les dimensions reals d’aquesta problemàtica al nostre territori. “A Europa es malbarata un 45% de fruita i verdura” explica Júlia Mestre, tècnica a la Fundació Espigoladors.

Així doncs, aquest aplicatiu que ara es troba en fase de prova, permet als agricultors avisar del seu estoc per tal que les entitats puguin agafar-lo abans que es llenci. D’aquesta manera, canalitzant les pèrdues al camp, s’ajuda que les entitats socials tinguin una cistella bàsica més adequada. “És una eina molt útil perquè agilitza tot el tràmit i dona més vida al producte”, assenyala Albert Farré, director del Centre Social El Roser.

Aviat a l’abast de tots els agricultors i entitats socials

Soulfood és un projecte europeu que també compta amb la participació de Lituània, Romania i Grècia. Durant la fase de proves de l’aplicació, en la qual estan participant productors agrícoles del Camp de Tarragona i Lituània, ja s’han salvat més d’11.000 quilos d’excedents que s’han destinat a entitats socials de redistribució d’aliments. La voluntat és que, en un futur pròxim, s’obri a tots els agricultors i entitats socials del territori.

Fil de notícies

RELACIONATS