El PSC guanya les eleccions a Reus

per: Marc Càmara

Junts ha quedat en segona posició i Esquerra tercera força però amb poc marge respecte a VOX i PP

El 12 de maig deixa a Reus diversos titulars. El primer és que els socialistes han guanyat les eleccions. El segon és que l’independentisme es manté, tot i que hi ha hagut un traspàs de vots. Junts creix en referència el 2021 i també respecte dels darrers comicis (municipals i generals) mentre que Esquerra cau de la primera posició ara fa tres anys a la tercera aquest 2024. Els republicans han perdut més de 1.700 vots.

Una altra de les situacions a destacar amb els resultats de les eleccions catalanes a la mà és la consolidació de VOX. El partit suma de nou més de 5.000 vots i se situa com a quarta força a la ciutat lleugerament per davant del PP. El darrer dels titulars és la caiguda de la CUP, que es queda amb poc més de 1.500 vots.

Resultats definitius a Reus aquest 12M | Ajuntament de Reus

El PSC suma 10.609 vots i guanya les eleccions a Reus

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha guanyat les eleccions del 12 de maig a Reus. Ho ha fet amb una distància de 2.370 vots respecte de Junts, que han aconseguit ser segona força. Els socialistes mai havien guanyat, des de la restauració de la democràcia, unes eleccions al Parlament de Catalunya a la ciutat. Les darreres, les eleccions del 2021, van quedar molt a prop d’aconseguir-ho, però Esquerra va aconseguir gairebé un centenar més de vots.

Aquest 12 de maig la situació ha estat ben diferent. El PSC ha aconseguit 10.609 vots. Un de cada quatre persones que ha votat a Reus ha votat els socialistes. De fet, el PSC ha guanyat en tots els col·legis de la ciutat exceptuant-ne tres. I en aquests tres han estat segona força.

Junts segona força i Esquerra perd 2.500 vots

Rere els socialistes, aquests comicis al Parlament, Junts ha aconseguit 8.239 vots. Durant tota la nit ha estat clar que els de Carles Puigdemont serien segons, allunyats de la tercera posició i també clarament per darrere del PSC.

Junts ha aconseguit guanyar en tres col·legis electorals: el Joan Rebull, Cal Massó i el Pompeu Fabra. Significativa aquesta victòria tenint en compte que el Joan Rebull i Cal Massó han estat els dos col·legis que més participació han obtingut (més del 64%). Són precisament aquests els centres on tradicionalment aconsegueixen la victòria, el que evidenciaria que han mobilitzat els seus votants més fidels.

Esquerra, per la seva banda, ha aconseguit finalment la tercera posició, que durant bona part de la nit ha estat en mans de VOX. Els republicans, però, han perdut un nombrós gruix dels seus vots. Una tendència que ja es va veure a les municipals del 2023 i que ara s’ha consolidat.

En concret, ERC ha perdut 1.728 vots, situant-se en 5.218. El 2021, els republicans van guanyar les eleccions al Parlament a la ciutat amb pràcticament 7.000 vots. Aquesta vegada han aconseguit poc més del 12% dels suports.

VOX i PP es consoliden

Com dèiem, VOX ha estat durant bona part de la nit en tercera posició a la ciutat. El partit, que ja va aconseguir 3.346 vots l’any 2021, aquest 12 de maig ha sumat 5.049 vots. Són segona força al sud de la ciutat, al col·legi Rosa Sensat i també al Pavelló Olímpic.

Amb tot, VOX s’ha quedat a pocs vots d’aconseguir el seu rècord, assolit les passades eleccions generals del juliol, quan van sumar 5.318 vots. Aquest 2024 s’han quedat lleugerament per sobre dels 5.000 vots.

El PP, per contra, cau respecte a les passades eleccions generals, quan van aconseguir a Reus 6.719 vots i una segona posició. Ara bé, lluny queden els resultats del 2021, les darreres eleccions al Parlament, quan van aconseguir menys de 1.500 vots. Els populars també milloren resultats respecte dels comicis municipals d’ara fa un any, quan van aconseguir 2.710 vots.

CUP i Comuns, per sota del 5%

La CUP i els Comuns són sisena i setena força respectivament. Els cupaires han sumat 1.783 vots mentre que els Comuns sumen 1.562. Ara bé, la CUP cau contundentment respecte al 2021, quan va aconseguir 2.451 vots, mentre que els Comuns han sumat més vots. Fa tres anys no van arribar als 1.500.

AGENDA

28 de Setembre

15 de Setembre

RELACIONATS