En el darrer any es van incorporar més de 15.000 obres i més de 21.000 persones han visitat els equipaments
Balanç positiu del 2024 als Museus de Reus, que en total han rebut més de 21.500 visitants al llarg del darrer any. Des de la regidoria de Cultura celebren la xifra, malgrat ser més baixa que la del 2023. Una disminució de les visites que ve justificada pel tancament per reformes el mes de maig del Museu d’Art i Història. Unes obres que segueixen el seu curs i que han permès donar més visibilitat a la resta d’equipaments de la ciutat.
Així, es manté l’aposta per les exposicions temporals com a via d’atracció de visitants. L’any passat es van oferir 10 muntatges, que van sumar uns 6.600 visitants. A banda, s’han organitzat 27 activitats com conferències, concerts i projeccions i una seixantena de visites guiades.
Un altre fet destacable és que, al llarg del 2024, s’han produït 15.200 incorporacions als fons dels diversos equipaments. També, diverses peces de la col·lecció han estat objecte de préstecs per a la participació en exposicions d’àmbit nacional i internacional, com és el cas dels dibuixos de Gaudí que han viatjat a la mostra japonesa Gaudí i la Sagrada Família, organitzada pel National Museum of Modern Art de Tòquio.
Una col·lecció dinàmica
Pel que fa al Centre de la Imatge Mas Iglesias, al llarg del 2024 s’han incorporat més de 15.000 fotografies i més de 1.000 noves pel·lícules, sobretot gràcies als dipòsits de tres grans fons. Un d’aquests és el fons fotogràfic del dibuixant reusenc Màrius Jordana i que integren més de 1.900 negatius i unes 140 plaques de vidre i acetat que ofereixen una visió única de la vida quotidiana i els esdeveniments de Reus i els seus voltants durant les dècades dels 60 i 70.
Per la seva banda, el periodista i escriptor de la ciutat Jordi Cervera també ha dipositat al CIMIR la seva àmplia col·lecció fotogràfica amb més d’11.000 imatges, entre negatius i diapositives. Datades de la dècada de 1980 i com a resultat dels reportatges que Cervera va realitzar per als mitjans de comunicació on va treballar.
Per últim, la cinemateca també s’ha vist notablement ampliada gràcies al dipòsit del fons Mare Nostrum TV i la incorporació de 1.087 cintes VHS procedents d’aquesta històrica televisió local activa entre la dècada dels 80 i la dels 90. Filmacions que documenten esdeveniments i moments clau d’una època, han estat salvades de la destrucció gràcies a l’esforç d’un grup d’antics col·laboradors del canal.
Per la seva banda, el Museu d’Art i Història també ha afegit noves peces a les seves col·leccions. En bona part a través de dipòsits i donacions de particulars que han vist en el museu el lloc idoni per a la conservació del patrimoni i alhora la via per a compartir-lo amb la resta de la societat. En total han estat una setantena de peces, de les que destaquen les d’art amb disset noves obres d’artistes com Baldomer Galofre, Tomàs Bergadà, Aldomà Puig, Morató Aragonès o Magda Folch.
També d’artistes de les quals encara no se’n tenia obra al fons com ara Misericòrdia Arnavat, escultora reusenca de qui s’han rebut dos busts i un relleu provinents de l’antic monument a Anselm Clavé. En l’àmbit històric, cal destacar la donació d’objectes de l’antiga societat coral Cor Eco de Clavé de Reus, com ara el penó que precedia els cantaires en les actuacions o alguns dels guardons obtinguts a finals del segle XIX. També un mesurador de cabal d’aigua així com diverses peces provinents de l’antiga Granja Artiga.
Finalment i pel que fa a la col·lecció d’etnologia, s’ha pogut procedir a la compra d’un interessant alambí del segle XVIII per a la destil·lació d’aiguardents i que esdevindrà peça destacada en el nou muntatge museogràfic de l’espai de la plaça de la Llibertat.