Últimes notícies:

Castellvell obre al públic el refugi antiaeri del carrer Sant Jaume

per: Laura Roig

Es va posar al descobert el 2019, i després dels treballs de rehabilitació, que han tingut un cost de 224 mil euros, l’espai torna a ser visitable. El dissabte 23 de març s’hi farà una recreació històrica

Aquest cap de setmana s’han inaugurat les obres de restauració del refugi antiaeri del carrer Sant Jaume de Castellvell del Camp. L’espai, que es va construir l’any 1938, va ser posat al descobert arran d’uns treballs de pavimentació que van tenir lloc el 2019.

Llarg i estret

El Refugi Antiaeri del carrer Sant Jaume se situa 6 metres sota terra, fa 86 metres de llargada i té forma de “L”. Es caracteritza per les seves dimensions petites: fa 70 cm d’amplada i 1,70 cm d’alçada. Aquest refugi té unes “S” a les dues portes d’accés perquè, un cop es baixés les escales, servissin per amortir les ones expansives dels bombardeigs. El recorregut de la “L” subterrània va des del davant de l’actual consultori, fins a la sortida de les escoles velles, per on s’entra avui dia. Actualment s’hi accedeix per la sortida que hi havia al carrer Pompeu Fabra, a l’alçada del Centre de Dia Puig de l’Àliga, al carrer de les Escoles Velles. Quan es va posar el refugi al descobert, es va haver de buscar la galeria a uns metres de la sortida original, ja que aquesta es trobava ubicada al mig del carrer.

Recreació històrica i jornades de portes obertes

L’antic refugi de la Guerra Civil, un cop finalitzada la seva rehabilitació, es podrà visitar el proper dissabte 23 de març durant el matí en el transcurs de la recreació històrica ‘Castellvell en Guerra’. A partir d’aquí, l’Ajuntament organitzarà jornades de portes obertes durant la Setmana Santa i els caps de setmana, fins a la museïtzació definitiva del refugi, que permetrà programar-hi visites de manera regular.

AGENDA

RELACIONATS