El capcer de la Casa Navàs es va recuperar l’any 2020, i ara preveuen enllestir l’estètica tal com ho va pensar Domènech i Montaner
Una bomba durant la Guerra Civil va destruir la torratxa que coronava la Casa Nàvas. Ara, i després de la recuperació del capcer l’any 2020, un dels edificis més emblemàtics de la plaça del Mercadal recuperarà aquest símbol.
Des de la Casa Navàs s’hi refereixen com un projecte conjunt: el capcer i la torratxa van agafats de la mà i tot es fa per aconseguir recuperar l’estètica original d’abans dels anys 30. Una obra que intentarà ser el més fidel possible a l’estructura i disseny que va fer Domènech i Montaner en el seu dia.
Segons explica Sílvia Sagalà, directora de Casa Navàs, la documentació és limitada. Les fotografies que hi ha sobre la torratxa són d’abans de desaparèixer, és a dir, abans que caigués la bomba. Unes imatges que tenen una qualitat limitada i no permeten tenir molts detalls de la torratxa de l’època. Tot i això, s’ha fet un bon treball de recopilació d’informació.
Dues fases de la recuperació
La construcció de la torratxa està dividida en dues fases: la primera és la que està ja en marxa, amb el muntatge al taller, per una banda, d’aquesta estructura, i també treballs previs a la façana de Casa Navàs per a preparar-la per l’arribada de la torratxa.
Una estructura que asseguren serà estèticament molt similar a l’original, però amb canvis estructurals per a complir la normativa actual.
La constructora que està duent a terme els treballs és Constècnia, de la Selva del Camp, i treballen sota les ordres dels arquitectes Joan Tous i Pau Jansà. Està previst que els treballs acabin abans de la Setmana Santa d’aquest pròxim 2025.