El nou Museu Arqueològic de Tàrraco obrirà portes a finals del 2026

per: Paula Jansà

El centre, que va tancar per reformes l’abril del 2018, rebrà una inversió de 3,7 milions d’euros a càrrec del Ministeri de Cultura i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

El projecte museogràfic del nou Museu Arqueològic de Tàrraco ja té els punts sobre les is: el Ministeri de Cultura, titular de l’edifici, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, qui gestiona l’equipament, invertiran 3,7 milions d’euros per aquest projecte. Els treballs, que sortiran a licitació aquest gener i que tenen un calendari previst de divuit mesos, haurien d’estar enllestits a finals del 2026.

Aquesta és la segona fase del projecte, ja que la primera va ser la reforma de l’edifici situat a la plaça del Rei de Tarragona, amb una inversió de prop de 4,5 milions d’euros, que s’ha dut a terme des de l’abril del 2018 i fins aquest passat 2024. Durant la millora de l’equipament també s’ha restaurat un tram de muralla del soterrani del Museu i el Mosaic dels Peixos.

Un viatge per diversos segles

La voluntat de la nova exposició és entendre l’època romana a Catalunya i la península Ibèrica, fent un recorregut per deu segles d’història. La mostra inclourà prop d’un miler de peces, algunes de les quals s’exposaran per primera vegada, com un sostre d’una cambra procedent de la Vila dels Munts. El recorregut de l’exposició serà lineal i seguirà un criteri cronològic que es combinarà amb un criteri temàtic. Els recursos audiovisuals i interactius no faltaran.

Segons apunta Mònica Borrell, directora del Museu Nacional Arqueològic de Tàrraco, la nova presentació de l’exposició “posarà en relleu la col·lecció de la Tàrraco romana. L’itinerari començarà amb la cultura ibera i avançarà cronològicament fins a tancar l’exposició a l’època visigòtica“.

L’exposició tindrà un impacte internacional

El ministre de Cultura del Govern d’Espanya Ernest Urtasun, present a la presentació del projecte, ha assegurat que aquesta és “l’exposició més àmplia i significativa de la Tàrraco romana”, i que és un “reflex de la importància històrica, política i monumental de la ciutat de Tàrraco“. A més a més, el ministre destaca que aquest patrimoni és “importantíssim per Catalunya i Espanya”.

Qui també ha remarcat la rellevància de la mostra és Sònia Hernández, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Hernández ha subratllat que la “museografia tindrà un gran impacte a escala internacional”, i que aquestes són “les restes romanes -situades fora de Roma- més importants que hi ha a Europa“.

Un altre projecte que es reforma

Aquesta iniciativa se suma a altres equipaments culturals del Camp que també es troben en procés d’actualització. A Reus, el Museu d’Art i Història està immers en una reforma que s’allargarà fins al 2026; i el Gaudí Centre comptarà amb un pressupost important per a la seva renovació. D’altra banda, al Priorat, la Cartoixa d’Escaladei acaba d’estrenar nous espais.

AGENDA

del 10 de Gener fins el 15 de Febrer

Exposició: María Alcaide. Ästhetik Über Alles

RELACIONATS